hirdetés

Diplomáciai botrány lett a Debreceni Egyetem intézkedéséből a Food Dayen. A tajvani Külügyminisztérium hivatalos tiltakozását fejezte ki, a diszkrimináció miatt, amiért az egyetem  a kínai nagykövetség nyomásgyakorlásának hatására nem engedte, hogy tajvani diákjai Tajvan vagy az ország hivatalos neve, Kínai Köztársaság név alatt vegyenek részt az International Food Day (Nemzetközi Ételnap) nevű egyetemi rendezvényen.

 

Úgy tűnik nem az oroszok vannak a spájzban, hanem a kínaiak. A Debreceni Egyetem ugyanis kínai nyomásra nem engedte a tajvani diákoknak, hogy országuk neve alatt induljanak el egy Ételnapon.

Tajvan, azaz hivatalos nevén a Kínai Köztársaság hivatalosan a Kínai Népköztársaság (azaz Kína) része annak ellenére, hogy ők maguk önálló államnak tekintik saját magukat. A Kínai Népköztársaság nem ismeri el Tajvant önálló államnak, olyannyira, hogy a kínai elnök néha olyanokat mond, “Tajvan függetlensége katasztrófához vezetne”.

Orbán Viktor miniszterelnök számára roppant fontos Kína és a Kínával való együttműködés. Orbán éppen a Nemzetközi Ételnapok előtt pár nappal pecsételte meg az országgal való együttműködést. A giga soha meg nem térülő vasútbiznisszel, amit természetesen legjobb haverja Mészáros Lőrinc cége fog részben elkészíteni.

A Debreceni Egyetem nagyon, de tényleg nagyon-nagyon szereti kifejezni hűségét Orbán Viktor és Orbán Viktor politikai szövetségesei felé. Hisz egyetemi díszpolgári címet adtak Putyin orosz elnöknek, Matolcsy György pedig az egyetem díszdoktora lett.

A tajvani média által közzétett hírben az szerepel, a Debreceni Egyetem az esemény kezdete előtt mindössze pár órával tiltotta meg a tajvani diákoknak az ország neve alatt való szereplést.

Minderről a hallgatók tájékoztatták Tajvan magyarországi képviseletét, ők pedig jelezték aggályaikat a magyar országgyűlés “Tajvan-barát tagjai” felé, valamint az egyetem irányába is. Ennek eredményeképpen a külügyminisztérium tájékoztatása szerint a hallgatók végül “Tajvani ételek” felirat alatt vehettek részt az eseményen.
A tajvani minisztérium közölte: mindez “megsértette az emberek érzéseit a Tajvani tengerszoros mindkét partján”, valamint felhívta a figyelmet “a kínai kormány arroganciájára és humanizmusának hiányára”. A tajvani külképviselet emellett felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben és védje meg a tajvani diákok jogait és érdekeit, így gondoskodjon arról is, hogy ne nehezedjen rájuk politikai nyomás.

A tajvani Külügyminisztérium azt is közölte, a magyar kormánynak tartózkodnia kellene attól, hogy diszkriminálja a tajvani diákokat.