hirdetés

Rossz alvók, esetleg depressziósak lesznek azok a gyerekek, akik lefekvés előtt sms-eznek, interneteznek vagy videojátékoznak. Amellett, hogy nehezebben alszanak el még kognitív tanulási nehézségeket is okozhat a késő esti interaktív tevékenység – derült ki egy tanulmányból.

video jatek lefekves elott

40 iskolás és diák vett részt a szeptember és május közt végzett felmérésben, melynek eredményeit Vancouverben, az Amerikai Mellkasgyógyászati Szakkollégium gyűlésén mutattak be. A 8 és 22 év közötti fiatalok 77 százaléka ”állandó” alvásproblémákkal küzdött, ha lefekvés előtt a fent említett tevékenységekkel foglalatoskodott. Mindegyiküket felkeltette éjszakánként legalább egy alkalommal valamilyen elektronikus berendezés, ráadásul a fele társaság nappal is kellemetlenségekkel találta magát szemben.

”A gyerekek, akik lefekvés előtt valamilyen elektronikus eszközzel játszanak, sokszor különféle problémáktól szenvednek nappal is, például figyelemzavaros hiperaktivitástól, szorongástól, depressziótól, tanulási nehézségektől.” – nyilatkozta a szerző, Dr. Peter G. Polos. ”Éjjel sem alszanak nyugodtan, sokat forgolódnak, álmatlanok lesznek, lábfájdalmakkal küzdenek.” A tanulmányból az is kiderült, hogy akadnak, akik a lefekvést követően még 35 sms-t küldenek el. Ez egy olyan stimuláló tevékenység, mely későbbi álmukat is megzavarja.