hirdetés

Emberi élőlánc mentette meg egy eltévedt delfincsoport életét. Az eset a floridai St. Petersburg egyik csatornájában történt, ami példanélküli mentőakcióként végződött.

A delfinek, köztük két borjú, vasárnap estek csapdába a Fossil Park szomszédságában található csatornában.

A szakértők úgy vélik, hogy a közeli híd magassága és hangja akadályozta meg az állatokat a haladásban, egyfajta sorompóként szolgált számukra.

“Egyben tudtuk tartani ezt a láncot” – emlékszik Andy Garrett, a floridai Fish Wildlife Conservation Commission biológusa.

 

“A delfinek érdeklődtek irántunk, valójában rögtön jöttek, hogy megvizsgáljanak.”-folytatta.

A delfinek tájékozódását és az egyedek közötti kommunikációt szolgálja az állatok magasan fejlett hanglokátorrendszere, amelynek teljesítőképessége a denevérekén is túltesz. Az ultrahangokat még 200 kHz fölött is érzékelik.

Így a példányok a vízben, amely közismerten jól vezeti a hangokat, nagy távolságból is képesek kommunikálni és viselkedésüket összehangolni, illetve nagyfrekvenciás hangokat bocsátanak és értelmezik a hanghullámok visszhangjait, amelyek “lepattannak” a tárgyakról, hogy megtalálják a számukra kedvező utat.

A hatóságokat a csatorna megrekedt vendégeiről először vasárnap értesítették, ám mivel nem tűntek ijedtnek, a Fish & Wildlife Conservation szakértői vártak, hátha maguktól is kiúsznak a helyzetből.

De miután egy nap elteltével sem történt változás, a szervezet vadőrei feltérképezték a csatornát és készítettek egy tervet a mentésre.

A mentőcsapat még két másik helyi szervezettel fogott össze, hogy az állatokat a biztonságos szabadság felé terelje.

Az emberi láncot alkotó állatmentők hangokkal és rezgésekkel irányították a delfineket a Riviera-öbölbe.v45 perc kellett ahhoz, hogy a vízbe csobbanás után az állatok átsuhanjanak a híd alatt. Szerencsére minden a tervek szerint ment – a mentőknek nem kellett hálókat vagy olyan tárgyakat használniuk, amelyek az állatokat stresszelhették volna.