hirdetés

Irigykedhetünk a dánokra. Minket, magyarokat mindenképpen leköröznek egy olyan dologban, amihez igazából pénz sem kell. A skandináv ország immár harmadik alkalommal bizonyul a világ legboldogabb helyének.

dánia

Hamlet, a vikingek és Hans Christian Andersen hazája, Dánia a világ 156 országa közül találtatott a legboldogabb nemzetnek. A kutatást az ENSZ végezte, olyan mutatók alapján, mint az emberek egészsége, az egészségügyi ellátás színvonala, családi kapcsolatok, munkahelyi biztonság, politikai szabadság, vagy a korrupció mértéke.

Az 5,6 milliós dán lakosság elégedett az egészségüggyel, az oktatással és a fizetésekkel is. Biztonságban érzik magukat a munkahelyükön, és attól sem félnek, mi lesz, ha elveszítik az állásukat, ugyanis bíznak az állami segítségben. Panaszok egyedül a magas adókra érkeztek.

Hogy hogyan fogalmazzák meg maguk a dánok boldogságuk forrását? Knud Christensen, 39 éves szociális munkás szerint az ország népe biztonságban érzi magát, kicsi a korrupció, nem történnek természeti katasztrófák vagy megrázó tragédiák.

Egy egyetemi professzor, Karee Christensen pedig a dán emberek mentalitásában látja a boldogságuk forrását: szerinte a dánok elégedettek azzal, amijük van, és nincsenek szürreális elvárásaik.

Christian Bjoernskov, egy gazdasági egyetem tanára pedig úgy látja, a dán emberek közötti összefogás és bizalom is a boldogságuk alapköveit jelentik.

A legboldogabb nemzetek listáján Dániát Svájc, Izland és Norvégia követik. Ezután jön Finnország, Kanada, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália, majd Svédország.

(Forrás: Mashable)