hirdetés

Két fehér pamacsos selyemmajom született majdnem két hete a Gyöngyösi Állatkertben, az apróságokat már a szemfülesebb látogatók is megfigyelhetik.

selyemajom-mti

Igazán cuki apróságok születtek a Gyöngyösi Állatkertben. A kis fehér pamacsos selyemmajomkölykök  teljesen jól vannak, és szépen cseperednek. Gondozásukból az egész család, még az idősebb testvérek is kiveszik a részüket.

A fehér pamacsos selyemmajom eredetileg Brazília északkeleti részéről származik, mára a délkeleti területekre és Argentínába is betelepítették. Élőhelye változatos, teljesen különböző típusú erdőkben is elél, alkalmazkodóképessége rendkívül jó. 14-18 centiméter hosszúra nő meg, farka testénél átlagosan kétszer hosszabb. Főként gyümölcsöket eszik.

Eredeti élőhelyén a közönséges selyemmajmot is fenyegeti az erdőirtás és veszélyeztetettnek minősül, de szerencsére populációja lassan csökken, így az IUCN Vörös Listáján még nem veszélyeztetettként szerepel.

Jól képes alkalmazkodni az ember által megváltoztatott körülményekhez, másodlagos erdőkben, illetve bozótosokban is megél, sőt olykor nagyvárosok külső kerületeinek kertjeiben vagy parkjaiban is megtelepszik.