hirdetés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 7500 darab csokoládéval járult hozzá a Mikulásgyári karácsonyi csomagok tartalmához. Az ajándékozásnak figyelemfelhívó célja is volt, hogy a gyerekek is legyenek óvatosak a karácsonyi fényekkel, ugyanis az ünnepek alatt kiugróan megnövekszik a lakástüzek aránya.

 mikulasgyar

A szervezet nevében az országos tűzoltósági főfelügyelő látogatott el december 18-án a MikulásGyár 56-osok terén felállított, buborékszerű gyűjtőpontjához.

A buborékban a mintegy negyven kilogrammnyi csokoládét maga a Mikulás vette át a tábornoktól és a három fővárosi tűzoltótól. Az édességek csomagolásán az Országos Tűzmegelőzési Bizottság logója látható, nem titkoltan azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos: a békés, boldog ünnepek biztonságosan is teljenek. A statisztikák szerint ugyanis ez nem mindenhol van így, a decemberi ünnepek során majdnem háromszorosára emelkedik a katasztrófavédelemhez beérkező segélyhívások száma.

Egy rosszul elhelyezett gyertya, egy hibás égősor, a tűzhelyen ottfelejtett étel, vagy a kiszáradt karácsonyfán meggyújtott csillagszóró mind-mind könnyen lakástűzhöz vezethet. A karácsonyi időszakban keletkező lakástüzek több mint 90 százaléka emberi figyelmetlenség következménye, pedig ezeket egy kis óvatossággal el lehet kerülni. A katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a napokban országszerte több helyen látványos bemutatókkal is azt demonstrálta, hogy milyen könnyen kiéghet egy lakás egy ottfelejtett gyertya miatt, vagy azt, hogy hogyan kell eloltani a tűzhelyen felejtett étel tüzét. A bizottság munkájának köszönhetően a lakástüzek száma évről évre csökken, azonban még így is számottevő. Évente mintegy 50 esetben kell a tűzoltóknak adventi koszorú, vagy karácsonyfa miatt keletkezett lakástűzhöz vonulniuk. Ha a most átadott 7500 édesség csomagolásán a lángot szimbolizáló logó csak néhány gyermek vagy édesszájú felnőtt figyelmét kelti fel, már eredményes a bizottság munkája és a katasztrófavédelem megelőzési tevékenysége, és biztos, hogy kevesebb munkája lesz idén karácsonykor a tűzoltóknak.

A MikulágyGyár a rászoruló családok részére december 21-ig fogadja az adományokat, amit az ország valamennyi postáján térítményesen átvesznek, a dobozra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR.

Elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet várnak adományként. A szervezők kiemelték, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük: konzervre, tésztára, lisztre, cukorra, rizsre, olajra és hasonlókra. A Mikulásgyár szívesen fogad jó állapotban lévő játékokat, könyveket, ruhákat is.

A gyűjtőpontokon is le lehet adni az ajándékokat, ezeket nem szükséges becsomagolni, akár kézben, akár dobozban, akár nejlonzacskóban is elfogadják a felajánlásokat egészen december 21-ig 10 és 20 óra között.

Hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpontok:
– központi sátor a Műcsarnok mellett, az Ötvenhatosok terén,
– a Mammut II. földszintjén, a budapesti bevásárlóközpontok közül egyedüliként,
– országszerte a Duna House Ingatlaniroda hálózata,
– a biatorbágyi Premier Outlet,
– a Győri ETO Park,
– országszerte minden posta.