hirdetés

A 46 éves kínai milliomos, Li Lijuan az elmúlt 20 évben minden vagyonát árvák örökbefogadására költötte. Hatalmas adósságba került, de így is kitart gyerekek felnevelése mellett.

Li Lijuan 75 gyerekével

A nyolcvanas években ruhaiparban meggazdagodott nő már az összes megtakarítását felhasználta olyan gyerekek adoptálására, akiket a szüleik súlyos betegségük, vagy fogyatékosságuk miatt hagytak el. 1994-ben vette magához az első árvát, aztán további 74-et. A nő igaz nem, mint legális örökbefogadó, hanem nevelőszülőként gondoskodik az árvákról.

A vasércbánya leállt 2008-ban, amiben Li Lijuan legnagyobb befektetése volt, ezért a nő 300ezer dolláros adósságba került. Minden tulajdonát, sőt még értéktárgyait is eladta, hogy továbbra is tudja támogatni a gyerekeket. A nő a Shanghaiist lapnak azt nyilatkozta: 161 ezer dollárra (44,5 millió forintra) van szüksége, hogy kitanítassa a még kiskorú árváit. Aztán csak iskolázottságuk biztosítja jövőjüket, anyagilag tovább nem tudja támogatni őket. Korábbi neveltjeiből egyetemi hallgatók és köztisztviselők lettek. Adományokból, baráti és családi segítségből próbálja megoldani az igencsak nagy feladatot. Más családok felajánlották, hogy gondoskodnak egy-egy gyerekről, azonban nem lettek árvaként dokumentálva, így a kínai törvények szerint csak a regisztrált nevelőszülőnél élhetnek.

2011-ben nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak Li Lijuan-nál, de pár nap után elhagyta a kórházat, hogy a magas orvosi költségek fizetése helyett inkább a gyerekekre költse a pénzt.

Li életében van egy különös ellentmondás: biológiai fiát nem látta 11éve, Xiao Wen súlyos gerincsérüléssel operálták, anyja viszont egyik adoptált gyerekét vitte műtétre egy távoli kórházba. A fiú miután felépült súlyosan depressziós lett és soha többé nem akarta látni anyját, nagymamája nevelte fel.

 

(Shanghaiist/ibtimes)