hirdetés

26 budapesti általános és középiskola diákja, mintegy nyolcszáz ép és sérült gyerek vett részt a Hétköznapi Kihívások elnevezésű élménynap és élő csocsó rekordkísérleten a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A kezdeményezés célja az volt, hogy az egymás iránti tolerancia jegyében összefogva írják be magukat a Guinness-rekordok könyvébe.

(Fotó: Kézenfogva Alapítvány)

A különleges játék, amelyben az ép és sérült gyerekek csapattársaikkal közös kötél mentén felfűzve alkottak óriás élő “csocsóasztalt”, az összefogást, együttélést szimbolizálta az alapítvány képviselője szerint.

A nap során számos játékos feladat révén kerültek közel egymáshoz, ismerték meg egymás problémáit, élethelyzetét az ép és sérült iskolások.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége nyitotta meg a KézenFogva Alapítvány fogyatékkal élő és egészséges gyerekek közös játékát. Elmondta, még sok hasonló rendezvényre van szükség, mivel az emberek megértőbbé, érzékenyebbé válnak az ilyen események alkalmával. Akik mindennapjaikban nem találkoznak fogyatékossággal élőkkel, az elfogadás mellett olykor “sután állnak” az egyes helyzetekhez és nem tudják, mikor van szükség a segítségnyújtásra.

Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője szerint a rekordok jó eszközei annak, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékkal élő emberekre: “Ma nem tapasztaljuk, hogy az iskolában, a villamoson, a munkahelyen minden huszadik ember fogyatékossággal élne. Még mindig kevesebben vannak jelen a normál társadalmi életben, mint ahogy azt számarányuk indokolná” – fogalmazott.

A gyerekek kipróbálhatták az KézenFogva Alapítvány Kalózkamionját is, amely játékos formában segített megérteni a gyerekeknek, hogyan élik meg mindennapjaikat például a látás-, a hallássérültek vagy az  autisták.

 

(Esti Újság/MTI)