hirdetés

Jól feljelentették az Oroszlánkirályt, a Csipkerózsikát, Mulant és Pumuklit is a Vas megyei Kormányhivatalnál. Igen van olyan személy Magyarországon, aki szerint ezen mesefilmek veszélyesek a gyerekekre és vannak benne homoszexualitásra utaló jelenetek. Érdekes Rumcájszt vagy épp Lolka és Bolka, és a Nagy Pampalini megúszta a vizsgálatot. Fél év alatt több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva.

 

Miután 2021. június 15-én életbe lépett a gyermekvédelminek keresztelt, ám homofób törvény néven elhíresült jogszabály-módosítás, megszaporodtak a bejelentések homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva a médiahatóságnál. A feljelentőink pedig munkába léptek, hisz Magyarország olyan.

A pedofiltörvény többek közt megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, tévében, hirdetésekben, bár az azóta eltelt hónapok alatt nem tisztázódott, hogy mi számít népszerűsítésnek. A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni. A hírportálhoz húsz hivataltól beérkezett adatok szerint összesen hat ilyen jellegű bejelentés érkezett tavaly október végéig, ám ezeknek egyike sem zárult büntetéssel.

Vas megyében is volt olyan készséges feljelentő, akinek Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, Pumukli és Mulan több mint gyanús rajzfilmek és megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket.

Persze ebben az esetben fennáll az esélye annak is, hogy a bejelentő nem gondolta komolyan a vádakat, csupán gúnyt akart űzni az új szabályokból. Ettől függetlenül a Kormányhivatal gőzerővel két hétig vizsgálta a gyanús alkotásokat.

Látványosan nőttek viszont a bejelentések a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, ahol az új törvényre hivatkozva 84 esetben érkezett bejelentés, amelyben kifogásolták a homoszexualitás megjelenését különböző műsorszámokban, valamint cikkekben, illetve 50 esetben „kiskorúak védelme érdekében” is panaszt tettek. A Médiatanács a vizsgálatok elvégzését követően eddig egyetlen esetben sem indított eljárást, igaz, 23 ügyben még nem született döntés.

Június óta több mint 130 esetben jött feljelentés.

Érdekes, hogy ezen elmúlt időszakban „nőtt az utcai, szomszédok közötti és a munkahelyi bántalmazások száma. Elsősorban azok a támadók, akik eddig is homofóbok voltak, ők ugyanis azt érzik, ennek a véleményüknek hangot adhatnak, akár erőszakos úton is”.

(cs)