hirdetés

Az igazságszolgáltatási eljárásban új, gyermekbarát módszert vezetnek be izlandi minta alapján.

Székely László ombudsman szerint az utóbbi hónapok megrázó gyermekbántalmazási, zaklatási esetei újra és újra azt is megmutatták, hogy kulcskérdés a gyermekek legfőbb érdekeire figyelemmel lévő, komplex meghallgatási módszerek léte és alkalmazása.

Szombathelyen indult el a kísérleti projekt az izlandi módszer magyar sajátosságokat figyelembe vevő meghonosítására.

Az úgynevezett Barnahus („gyerekház”) modell egy interdiszciplináris, tárcaközi együttműködésen alapuló, komplex, a gyermek legfőbb érdekét és a gyermeki jogok érvényre jutását biztosító módszer, amelyet először Izlandon vezettek be 1999-ben. A Barnahus ház a hagyományos kihallgatóhelyektől elkülönült, családi házas környezetben található, a berendezésében, színeiben az egyes korosztályok igényeihez igazodik.

A Barnahus keretében nemcsak az igazságszolgáltatási meghallgatásokat folytatják le a meghatározott interjúprotokoll alapján, hanem a szakemberek folyamatos kutatómunkát, utánkövetéses vizsgálatokat végeznek, módszertani és képzési feladatokat is ellátnak.

Súlyos pszichés bántalmakat okozhat egy gyereknek, ha a vele szemben elkövetett zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról háromszor-négyszer is be kell számolnia a hatóságok meghallgatásain, ezzel újra átélve a traumát.

Az izlandi modell előnye, hogy elkerüli az ismétlődő meghallgatás miatti traumát, a szakemberek egy új típusú együttműködésen alapulva, közösen és gyermekbarát módon végezhetik munkájukat, folytathatják le a vizsgálatokat és alkalmazhatják a válsághelyzeti támogatást.

Európában eddig csaknem 120 Barnahus ház létesült, főként a skandináv országokban, de 15 éve működik a modell Zágrábban és Amszterdamban is. Jelenleg Európa 24 országa tervezi bevezetni, a 24-ből pedig 12 ország – köztük Magyarország is – igen közel jár a megvalósításhoz – közölték.