hirdetés

Sokan eleshetnek a családi adókedvezménytől, amennyiben nem lépnek időben. Ugyanis a NAV egy új módosításának köszönhetően 2016. január elsejétől csak azok a szülők vehetik igénybe, akiknek a gyereke rendelkezik adókártyával. A legtöbben még nem is értesültek erről, így szeptembertől óriási roham indulhat meg az illetékes hivatalokban.

 

adokartya

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte viszont csak akkor adott ki ilyet a hatóság, ha külön kérte a szülő. Adókártya pedig csak a 2008 után születettek esetében járt, s náluk is lehettek kivételek.

A hatályos szabályozás szerint 2016. január 1-jétől családi kedvezményt kizárólag az eltartott, illetve a kedvezményezett eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igénybe venni. Ez a 2015-ös évről szóló bevalláshoz szükséges, amelynek benyújtási határideje 2016. február 25., illetve május 20., továbbá 2016-tól a havi számfejtéshez is csak úgy fogadja be a munkáltató a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, ha azon szerepel a gyerek adóazonosító jele – tájékoztat a lap.

Ha a szülők szeretnék igénybe venni az adókedvezményt, de a gyereknek nincs, vagy nem ismert az adószáma, év vége előtt mindenképp szükséges intézkedniük, hogy ne essenek el az adócsökkentéstől. Előrejelzések szerint a legnagyobb roham a hivatalokban ősszel várható, több százezer családnak nincs még birtokában az eltartott kiskorú adókártyája.

Az adóhivatal a visszaélések elleni küzdelemmel indokolta a változtatást, az új szabályozással a jövőben pontosabban tudják nyomon követni, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt – közölték a Magyar Nemzettel.