hirdetés

Halászteleken még január elején lett rosszul egy iskolai és három óvodai menzaételtől nagyjából 150 ember, többeket kórházban ápoltak, volt, aki infúziót is kapott. Most derült ki, hogy egy másik halászteleki iskolában is calicivírussal fertőzött ételtől betegedtek meg a múlt héten.

 

menza

 

Január 8-án délutántól gyerekek és felnőttek tömegesen hányással, hasmenéssel küszködtek Halásztelken. Nem csak azok lettek rosszul, akik a helyi Hunyadi Mátyás iskola önkormányzati fenntartású konyháján készített ételből ettek, így valószínűsítették, hogy valamilyen vírus okozta a bajt.

Az ÁNTSZ az étel-, illetve a székletmintákat elvitte elemzésre, és elrendelték az iskola konyhájának, valamint az érintett három óvodának a fertőtlenítését.

A mintákból calicivírust mutattak ki, a konyhában vett tisztasági minták vizsgálatának eredményei pedig higiénés üzemeltetési hiányosságokra utaltak. A még lábadozó dolgozókat eltiltották a munkától, az egészségügyi könyvvel rendelkezőket pedig foglalkozás-egészségügyi felülvizsgálatra kötelezték.

Az ételmintából a vírus jelenlétét nem tudják kimutatni, és a laboratóriumi vizsgálati eredmények nem igazolták annak közvetítő szerepét. Ennek ellenére lehet, hogy a fertőzést valószínűleg mégis étel terjesztette. Ezt azokra a kérdőívekre alapozzák, amelyet az érintett 591 emberrel töltettek ki.

Közben január 20-án egy újabb halászteleki intézmény, egy óvoda vezetője jelentette, hogy a hozzájuk járó 50 gyermekből 25, illetve 8 dolgozójuk közül 4 vírusos fertőzésre jellemző tünetekkel betegedett meg. Az ő székletmintájukból is calicivírust mutattak ki. A megbetegedett emberek az ÁNTSZ szerint kapcsolatba hozhatóak a többi helyi óvodában és iskolában megfertőződöttekkel.