hirdetés

Hát igen ritkán látni ilyet. Brutális és lenyűgöző képeket rögzített a Hubble űrteleszkóp a felrobbant szupernóváról. Ami való igaz, 8 ezer évvel ezelőtt robbant fel apró darabjaira. A Fátyol-köd egyike a legismertebb és legszebb szupernóva-maradványoknak.

szupernova robbanás

Egy 8 ezer évvel ezelőtt felrobbant, a Napnál hússzor nagyobb szupernóva maradványa a tőlünk 2100 fényévnyi távolságra található, megközelítőleg 110 fényévnyi kiterjedésű Fátyol-köd, amelyről a Hubble űrteleszkóp készített most minden korábbinál részletesebb és káprázatosabb felvételeket. A csillagászok feltételezése szerint felrobbanása előtt a csillag erős stelláris szelet bocsátott ki, amely egy nagy üreget alakított ki a környező csillagközi gázokban. Ahogy a szupernóva lökéshulláma óránként 1,5 millió kilométeres szédítő sebességgel kifelé terjed, találkozik ennek az üregnek a falával, amelynek eredményeképpen jöttek létre a köd jellegzetes struktúrái, olvashatjuk a Hubble űrteleszkóp weboldalán.

A Fátyol-köd a képeken látható színárnyalatai – amelyeket a feldolgozás során adtak hozzá a felvételekhez – a jelen lévő kémiai elemeket, valamint ezek hőmérséklet- és sűrűségkülönbségeit reprezentálják.