hirdetés

Az orvosok és aktivisták szerint az ország magánkórházaiban a gyermekek 82 százaléka császármetszéssel születik. Brazíliában ingyenes, állami egészségügyi rendszer van, ami mellett a tehetősebb lakosokat (az ellátottak mintegy negyedét) magánbiztosítási rendszerben kezelik.

A magán-ellátórendszer magasabb ára magasabb fokú kényelmet, és a rövidebb várakozási időt jelent. A brazil orvosok által preferált  császármetszéssel ütemezni tudják a szüléseket, egy nap így 8 szülést tudnak lebonyolítani. A pénz diktálja a tempót és a módszert: az orvosoknak nincs idejük kivárni a vajúdást.


A magánbiztosítás közgazdasági törvényszerűségei is szerepet játszanak ebben; a tehetősebb nők vélhetően nagyobb számban maguk kérik a műtétet. Mivel az orvos is felajánlja a gyors megoldást, a legtöbb nő beleegyezik –  ezt Simone Diniz nyilatkozta, São Paulo egyetemének anyák és gyermekek egészségével foglalkozó docense a The Atlantic.com-nak.

A kevésbé tehetős nőket ellátó állami kórházakban a császármetszések aránya fele a magánklinikákénak.

Ami Brazíliában történik, az nem a szabad választásról szól – állítják az aktivisták. Szerintük épp ellenkezőleg, a nők elnyomását mutatja a császármetszések ilyen nagy aránya.

Tény, hogy sok nő maga kéri az eljárást, és Rio és Sao Paulo kerületeiben egymást érik az előkelő „császármetszés resort klinikák”, ahol a nők manikűr- és szobaszerviz-szolgáltatás mellett lábadozhatnak szülés után, azonban a birt egyészségügyi szaklap szerint ennek ellenére a műtét sokaknál továbbra is nem kívánt eljárás, és még a tehetős brazil nők sem kapják meg a választás lehetőségét.

A nők egy része ugyanis fél. A sok előjegyzett császármetszéses eljárás miatt a természetes szülésre vágyó nők szabad ágy nélkül találják magukat. Állítólag vannak orvosok, akik – persze jó pénzért – így is segítenek elintézni a természetes szülést. Vagy sikerül, vagy nem. Aztán sok rémtörténet kering arról, milyen durva bánásmódban van része azoknak az anyáknak, akik úgy döntenek, a hüvelyi szülést preferálják. A szülő nőket, főleg ha természetes szülést akarnak, sok kórházban egyből az ágyhoz kötik. Infúziót kapnak, nem kelhetnek fel vajúdás közben, nem fürödhetnek le, nem ölelheti át őket a férjük. A gyógyszerek használata az összehúzódások felgyorsítására szintén nagyon gyakori. Az orvosok gyakran indokolatlanul alkalmaznak bizonyos fogásokat is, hogy gyorsítsák a szülést. A legtöbb hüvelyi úton szülő nőnél rutin gátmetszést is alkalmaznak. Ismerősen hangzik, igaz? Nem csoda ezután, hogy nem kell sokáig győzködni a nőket, hogy az orvos számára könnyebb utat válasszák.

A szülés módjának megválasztásában a brazil macsó kultúrát képviselő orvosok attitűdje is nagy szerepet játszik. Sokan úgy gondolják, a szülés „legyen csak megalázó”. Úgy is bánnak a nőkkel. Bár a brazil törvények kötelezően előírják, hogy mindenki számára engedélyezett dúla vagy más kísérő jelenléte a szülése alatt, néhány helyen ennek ellenére nem engednek kísérővel szülni.

Brazil aktivisták jelenleg nem a műtétek ellen, hanem a nők választáshoz való jogáért küzdenek. Szeretnék elérni, hogy az orvosok ne félemlítsék meg a szülő nőket, és hogy a nők kapjanak nagyobb döntési szabadságot, beleszólást abba, hogyan és kivel hozzák világra a gyermekeiket.

A császármetszések arányának kérdése sok más országban is terítéken van. Bár egyértelműen Brazíliában a legmagasabb a műtéti arány, például Kínában is az összes újszülött közel fele jön így világra, néhányszor csak azért, hogy szerencsét hozó napra essen a kicsi születésnapja. Az Egyesült Államokban a császármetszési arány folyamatosan emelkedik, mára elérte a 30 százalékot. Itt a szakértők azzal magyarázzák a tendenciát, hogy az amerikai orvosok félnek az esetleges pereskedéstől, ami arra ösztönzi őket, hogy használják a szikét. Van, aki nem is tagadja ezt. A növekedés „valójában az intézmény és a magunk védelmében van” – mondta a szülész Peter Doelger.

The Atlantic.com