hirdetés

Egy fillért sem láttak még a nekik megítélt 46 millió forintos kártérítésből Szögi Lajos árvái és özvegye, pedig a háromgyerekes, köztiszteletben álló családapa gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.  Az apa nélkül maradt családot a jogi képviselőjük Dr.Helmeczy László segíti anyagilag is, főként a gyerekeket. Persze ilyenkor nem tudjuk hol van az állam ? Miért nem kártalanítja a családot és majd ezt a Fidesz kormány és  Farkas Flórián mint a roma ügyi miniszteri biztos megoldják egymás között ? 

olaszliszkai gyilkosságAz olaszliszkai tragédia az egész országot megrázta: 2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves kislány. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, ¬2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság.

Hiába kapták meg papíron a sok pénzt, semmi se jutott belőle nekik – mondta Helme¬czy László, a család jogi képviselője.

Pedig nagy szükség lett volna a pénzre: az elhunyt özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak, a legnagyobb lány már akkor egyetemre járt, a középső később orvosnak tanult, a legkisebb most középiskolás.

A kártérítés elmaradásának oka egyszerű: amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek.

A Szögi családot évek óta egy, az ügyvéd által létrehozott alapítvány támogatja hónapról hónapra. Annak idején nagyon aggódtam ¬miattuk, hogy fogják feldolgozni a borzalmakat. Ez a mai napig nem sikerült nekik, ez a tragédia feldolgozhatatlan – folytatta az ügyvéd.
Lajos két kisebb lánya volt akkor a kocsiban. A legkisebbnek semmilyen konkrét emléke nincs az apja bántalmazásáról. A középső lány már gimnazista volt, őt ki is hallgatták a rendőrök. Emlékszem, még a sokat látott nyomozók is megkönnyezték a vallomását.