hirdetés

Hét évet is kaphat mert Pokémon Gozott egy templomban egy orosz férfi. Az orosz büntető törvénykönyv rendelkezései alapján az ügyészség vallásgyalázással vádolja a férfit.

pokémon goA vádlott 2016. augusztus 11-én – amikor a Pokemon Go őrület a tetőfokára hágott – Jekatyerinburg városában játszott a játékkal és a Pokemon vadászatot a Mindenszentek Templomában is folytatta.

Az ügyészségnek nem lesz nehéz dolga a bizonyítási eljárás során, mert a férfi videót készített és azt fel is töltötte saját blogjába. A videót cikkünk megírásáig 1.677.141-en tekintették meg. A vádlott a videó elején kifejezetten hivatkozik azokra a hírekre, amelyekben figyelmeztették a játékosokat, hogy börtönbe kerülhetnek, ha templomban játszanak a játékkal. A vádlottat októberben házi őrizetből, előzetes letartóztatásba is helyezték és innen várja az elsőfokú tárgyalása megkezdését.

A vádlott a videója elején úgy nyilatkozott, hogy:

„Milyen alapon büntethető valaki, aki egy okostelefonnal belép egy templomba? Úgy döntöttem elkapok pár Pokemont a templomban, miért is ne? Szerintem ez biztonságos és a jog sem tiltja! Gyerünk!”

A vádlott korábban több videót is készített, amelyben az orosz egyházat kritizálta. A videóit felkapta a média és a vádlott egy egész videósorozatot készített a reakciókról. Az Orosz Orthodox Egyház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vádlott egy „jól ismert” fiatal blogger, aki „Charlie Hebdo stílusban alkot”.Ezzel szemben Jekatyerinburg polgármestere úgy foglalt állást, hogy „a letartóztatás maga a szégyen. Nem tartóztathattok le valakit idiótaságért!”

Oroszországnak voltak korábban is problémái a Pokemon Goval, amelyet hivatalosan ki sem adtak az országban. Az orosz hivatalos szervek úgy vélik, hogy külföldi titkosszolgálatok is állhatnak a játék mögött.

A letartóztatás reakciókat váltott ki az orosz társadalomban. Szentpéterváron aktivisták elhatározták, hogy a Kazany Katedrálisban fognak játszani és politikai szereplők is közös Pokemon Go játékra buzdítottak.

A vádlott videoblogger, Ruszlan Szokolovszkij ártatlannak vallotta magát, és Matt Ridley a Józan optimista című könyvét olvasta, miközben az ügyész a 350 oldalas vádiratot ismertette.

Hasonló eset történt már korábban is Oroszországban. A Pussy Riot punkzenekar tagjait két év börtönre ítélték vallásgyalázás miatt, mert 2012. február 21-én, egy kormányellenes tiltakozó dalt adtak elő a moszkvai központi katedrálisban. Az oroszok egy része istenkáromlásnak tekintette az előadást, amelyet az Orosz Ortodox Egyház is elítélt. A jogvédő szervezetek és a putyinellenes mozgalmak azonban vitatták a vallásgyalázási szándékot.

A tárgyaláson a tagok kijelentették, hogy nem akartak istenkáromlást elkövetni, a dalt és az előadást csak politikai tiltakozó akciónak szánták és elnézést kértek azért, ha valakit megsértettek az akciójukkal.

A Pussy Riot tagjait végül egy amnesztia törvény alapján engedték szabadon 2013 decemberében.