hirdetés

A francia törvényszabályozás szerint a szülők felelősek azért, hogy megóvják gyermekeik jogait, ami magában foglalja azt is, hogy milyen fotót posztolnak esetleg csemetéjükről a Facebookon. Így a felelőtlenül posztolgató családok akár börtönbe is kerülhetnek.

kisbaba-telegraph

Amikor nagykorúak lesznek a gyerekek, a francia törvények értelmében beperelhetik majd szüleiket az őket ábrázoló fotók engedély nélküli nyilvánosságra hozataláért, ezáltal ugyanis a személyi biztonságuk került veszélybe annak idején, amikor mami vagy papi egy pancsolós, meztelen fotót tett közzé róluk gyerekkorukban. A szülőket akár 14 millió forintnak megfelelő pénzbírság, illetve börtönbüntetés is fenyegetheti, ha valóban gyermekük engedélye nélkül posztolták azok intimnek minősülő fotóit.

Egy francia internetszakértő, Eric Delcroix így nyilatkozott a francia Le Figarónak.

Gyakran kritizáljuk a mai fiatalokat azért, hogy állandóan a neten lógnak, pedig csupán a szüleik példáját követik. A gyermekek sok esetben egyáltalán nem akarják, hogy fénykép készüljön róluk, nem is beszélve arról, hogy azt sosem posztolnák a közösségi oldalakon – mondta Delcroix.

A francia rendőrség felkérésére már több szülőnek kellett eltávolítania a gyermekükről készült meztelen fotókat a közösségi oldalakról, hiszen azok nagyon könnyen a pedofil felhasználók kezébe kerülhetnek. A Facebook alelnöke, Jay Parikh szerint nemsokára használatba léphet egy olyan automatikus felismerő program, amely figyelmeztetné a szülőket arra, hogy ne tegyék publikussá a gyermekeik fotóit.

A francia rendőrség még arra is felhívta az internetező szülők figyelmét, hogy ne dőljenek be olyan játékos felhívásoknak, ahol ehhez hasonló kérések hangzanak el:

Büszke vagy a a gyermekeidre? Ha igen, akkor tölts fel róluk 3 képet, és legalább 10 ismerősödnek küldd el ugyanezt az üzenetet!

Ha hazánkba is eljut ez a francia kezdeményezés, akkor nemsokára örülhetnek azok a facebookos felhasználók, akiket már eddig is idegesített az, hogy ismerőseik csemetéinek fotóit kell nap mint nap nézegetniük.

(Forrás: The Telegraph, Lemon)