hirdetés

Aggódik a pedagógus-szakszervezetek egyike. A kormány brutális beavatkozásától tart a közoktatásban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A KLIK ugyanis állami kézbe kerül, megerősítik a megszüntetés helyett, és biztos nem lesz szabad tankönyvválasztás sem.

pedagógsuok szakszervezete

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára reagálva a PDSZ azt írta, hogy az alapvető követelések durva elutasításáról tanúskodik Lázár János bejelentése, amely az eddig is nyomasztó, az oktatás színvonalát lezüllesztő, és így a jövőt eltékozló állami beavatkozás brutálissá fokozását vetíti előre.

Állami kézbe veszik a fenntartást és a működtetést, megerősítik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerepét, és továbbra sem teszik lehetővé a szabad tankönyvválasztást – sorolta a szervezet.

A PDSZ vezetője, Mendrey László által jegyzett közlemény szerint bizonyossá vált, hogy a kormány csak az időt húzta, esze ágában sincs megfogadni a minden oldalról áradó kritikus véleményeket, a közoktatást kizárólag hatalmi, politikai, pártpolitikai síkon képes szemlélni.

Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóján többek között elmondta: Palkovics László oktatási államtitkár azt kérte a kormánytól, hogy vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok. Továbbá a miniszter egyértelművé tette, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs se szükség, se lehetőség.