hirdetés

Súlyos, halálos betegsége miatt a bírósághoz fordult egy 14 éves lány, hogy megkapja az esélyt arra, hogy tovább éljen. Azaz azt akrta elérni a tini, hogy lefagyasszák halála után, amibe apja nem egyezett bele.

kriogenika_1Nem sokkal halála előtt engedélyezte a bíróság egy 14 éves brit lánynak, hogy lefagyasztathassa holttestét annak reményében, hogy később felolvasztják és meggyógyítják. A lány gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedett.

Tovább akarok élni. Meg akarom kapni ezt az esélyt – írta kérelmében a lány, aki élete utolsó hónapjait azzal töltötte, hogy megtudja, hogyan tartósíttathatná testét.

Így tudta meg a tini és ismerkedett meg a kriogenikával, azzal a gyakorlattal, amely során a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők holttestét rendkívül alacsony hőmérsékleten lefagyasztják. Akik ennek alávetik magukat, azt remélik, hogy feléleszthetik őket, ha az orvostudomány elég fejletté vált ehhez.

A lányt anyja támogatta a döntésében, az apja viszont nem. Mivel az elvált szülők nem értettek egyet abban, hogy teljesítsék-e lányuk kérését, bírósághoz fordultak. A lány azt kérte a bíróságtól, hogy rendelje el: édesanyja legyen az egyetlen személy, aki rendelkezhet sorsáról.
Az október 17-én Londonban elhunyt lány holttestét az Egyesült Államokba szállították. Csak itt és Oroszországban vannak olyan intézmények, ahol –130 fok alatt, folyékony nitrogénben tartósítanak emberi testeket.

A kriogenika egyébként vitatott eljárás, egyelőre senki nem tudja, lehetségessé válik-e valaha, hogy visszahozzák az embereket az életbe. Az elhunyt lány testének korlátlan ideig való tartósítását 13 millió forintnyi összegért vállalták.