hirdetés

Vádat emeltek azon tizenéves fiú ellen, aki a nagymamáját rabolta ki még idén nyáron. A 13 éves elkövető a beteg nagyitól, miután elverte, csak 280 forintot zsákmányolt. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség rablás miatt emelt vádat a tini elkövető ellen, aki azóta is előzetes letartóztatásban van.

tinirablók

A vádirat szerint a tizenhárom éves fiú a nagymamájával élt közös lakásban Hodászon, az idős asszony a fiú gyámja is volt egyben. 2015. július 29-én délelőtt a fiú pénzt követelt beteges, nehezen mozgó nagymamájától, aki nem tudott adni. Erre a fiú a nénire támadt, megöléssel fenyegette, karját hátracsavarta, majd az ágyra lökte. A sértett próbálta a paplan alá elrejteni a nála lévő összesen 280 forintot, azonban a fiú tovább folytatta erőszakos magatartását, és a nénit félrelökve magához vette a pénzt.

Az ügyész minősített rablással vádolja az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat, és vele szemben javítóintézeti nevelés elrendelését kérte a bíróságtól.

Mint ismert, 2013. július 1. napjától a rablást elkövető 12-14 év közötti gyermekek is felelősségre vonhatók tettükért, ha rendelkeznek megfelelő belátási képességgel. Velük szemben azonban büntetés – például szabadságvesztés – nem szabható ki, hanem intézkedést lehet alkalmazni. Az intézkedések közül a legsúlyosabb a javítóintézeti nevelés, ami 1-4 évig tarthat – közölte dr. Zsíros Zsolt, a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Főügyészség címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész az Esti Újsággal.

(Fotó: illusztráció)