hirdetés

Rendben megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra négy asztronautával a fedélzetén Elon Musk cégének űrhajója a Crew Dragon Endeavour. A két amerikai, egy francia és egy japán űrhajós jól van. Az ISS így valóban nemzetközivé lett, hisz orosz és amerikai űrhajósok várták a többieket.

 

A NASA jelentette be, hogy szombaton megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX magánvállalat Crew Dragon Endeavour űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén. Ráadásul most először használtak “újrahasznosított”, vagyis egy előző űrrepülésnél használt hordozórakétát.

Az Endeavour űrkapszulát még pénteken indították egy Falcon 9-es hordozórakétával a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Az űrhajó az Indiai-óceán felett 425 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez.

Ezúttal két amerikai asztronauta, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet francia és Hoside Akihiko japán űrhajós érkezett az állomásra.

Április 9-én a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hez fedélzetén háromfős legénységgel. A Gagarin utasaival, Oleg Novickijjel, és Pjotr Dubrovval, az orosz Roszkoszmosz, valamint az amerikai Mark Vande Heittel együtt az állomáson a SpaceX érkezéséig tíz űrhajós tartózkodik: két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi.

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi a tervek szerint április 28-án tér vissza a Földre a SpaceX űrhajójával.

( Turi)