hirdetés

Babonások figyelem
2018-01-01 21:18

Számtalan babona kering a régi és az új év találkozásakor, köztük több magyar szokáson és hiedelmeken alapul. Most megnézzük mik is azok a népszokások, amikre akár több évszázada kiemelten ügyeltek őseink.

WashingTakarítás, mosás, teregetés

Minden tisztítással kapcsolatos munkában megvan a veszélye, hogy kiszedjük, vagy kimossuk a szerencsénket, sőt mi több a túlzott takarítás még a halálesetekkel is összefüggésben lehet egy babona szerint.

Rend!

Takarítani vagy mosni ugyan ezen a napon nem ajánlatos, hiszen a babona úgy tartja kiseperhetjük a szerencsét, viszont rendet tartani annál inkább. Ha káoszban és rendetlenségben köszöntjük az új évet az elkövetkezendő 365 napra is ez lesz a jellemző.

Hal és baromfi

Az év utolsó napján nem ajánlatos se halat, se baromfit fogyasztanunk, hiszen míg az előbbi elúsztatja a szerencsét ( kivéve folyó menti városokban), addig az utóbbi pedig hátrakaparhatja azt.

Minden legyen a helyén!

Újév első napján jobban tesszük ha nem viszünk ki semmit sem a házból, mert így elszállhat a hasznunk, így kölcsön adni sem túl szerencsés, illetve szemetet kidobni sem, hiszen így is kivihetjük a lakásból a szerencsénket.

Lencse!

Mint ismert a lencse és az apró hüvelyesek felelősek a következő évben az anyagi jóllétünkért. Néhol a lencse közé mandulaszemet vagy más magot vagy hüvelyest rejtettek, így aki megtalálta (lány) hamarosan férjhez ment.

Pogácsa!

Szintén a pénztárcánk tartalma miatt sütöttek pogácsát szilveszterkor, némelyikbe egy érmét is elrejtettek, így aki megtalálta már biztos lehetett abban, hogy bőséges lesz a következő éve.

Malac!

Disznóhúst kifejezetten érdemes ennünk az év végén, hiszen ez az az állat aki előtúrja a szerencsét, arról nem is beszélve, hogy ha éjfélkor sikerül meghúzni egy malacka farkát még több szerencsével áldhat meg minket a sors.

Ne menjen orvoshoz!

Egy régi hiedelem úgy tartja az új év első napján orvost hívni balszerencsés. Méghozzá azért, mert arra az évre akkor a betegeskedés lesz jellemző. Így hát érdemes aznap elkerülni az orvosokat, legfőképp a baleseteket.

A hűtőben is maradjon!

Az új évet köszöntve ügyelni kell arra, hogy ne faljunk fel mindent amit csak otthon találunk, semmiképp se üres hűtővel búcsúztassuk az új évet, hiszen természetesen akkor az egész évet ez a sanyargatás fogja jellemezni.

Méz!

Ha a szerelmespár bekeni ajkát az édes nedűvel, majd szilveszter éjjel így váltanak csókot akkor szerelmük hosszú lesz és édes, ezért fontos, hogy tartsunk otthon elég mézet!