hirdetés

Leendő anyák körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett hipnoszülés, amelynek hasznosságát már tudományos vizsgálatok is alátámasztják.

terhesség-kiskegyed

A hipnoszülést oktató tanfolyamokon a mély relaxáció és a helyes légzéstechnika mellett megerősítő, pozitív gondolkodásra is tanítják a kismamákat, akik ezáltal a szülés során képesek lesznek leküzdeni szorongásukat, félelmüket, sőt kimerültségüket is. Az anyák előre megtanulják, pontosan mi is fog történni a testükkel szülés közben, és arra bátorítják őket, hogy vegyék át a kontrollt saját maguk felett.

A módszer alkalmazásával a szülő nő és segítőtársa – az apa, egy barátnő, esetleg a leendő nagymama – azt is megtanulják, hogyan tudnak olyan környezetet teremteni maguk számára, amely megnyugtató és békés, nem pedig feszült és félelemmel teli.

Angliában már számtalan kórház támogatja ezt a szülésformát, sőt tart hipnoszülés-tanfolyamokat, és a felmérések kimutatták, hogy ezzel a módszerrel az anyák 80 százaléka képes természetes szülésre, szemben a 60 százalékkal, ami az átlagos népességet jellemzi.

A háborítatlan, békés szülés az, ahol nincs szükség a szülés megindítására, császármetszésre, semmiféle érzéstelenítésre, ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozták, hogy a fájdalmat nem lehet megúszni. A hipnoszülés abban segít, hogy az anya ne a fájdalomra koncentráljon, hanem inkább a rá váró boldogságra.