hirdetés

Túl szigorú a nyelvvizsga-felvételi szabályozás, sőt kimondottan hátrányos a diákok jelentős részének. Legalábbis az oktatási ombudsman Aáry-Tamás Lajos is így véli, ezért több módosító javaslatot is tett ami eddig csak süket fülekre talált .

 

Az oktatási jogok biztosa elmondta, rengeteg diákot érint majd hátrányosan a szabályozás, amely 2020-tól középfokú nyelvvizsgához, illetve legalább egy emelt szintű érettségihez kötné a felsőoktatásban való részvételt. Véleménye szerint ez nem csak a diákokat, de bizonyos intézményeket is rosszul érint majd:

Számos csoportnál azt látjuk, hogy ez reménytelen. A pedagógusjelöltek fele nem rendelkezett az elmúlt három-öt évben ilyen kettős feltétellel, a mérnökhallgatóknál ez hatvan százalék, az agrárképzésben 74 százalék – mondta viszonyítási alapként a felsőoktatásba jelentkezőkre vonatkozó igen kemény szabályra.

Aáry-Tamás Lajos nem érti, miért van szükség nyelvvizsgára, amikor már 15 éve kötelező egy idegen nyelvből érettségit tenni.

Az ombudsman több módosító javaslatot is készített már, de döntés még nem született az ügyben, pedig már többször jelezték aggodalmaikat.

A biztos nyelvtudás fontosságával teljes mértékben egyetért, ám szerinte a közoktatásban szerzett nyelvi érettséginek elégnek kellene lennie egy felsőoktatási felvételihez a különböző magáncégek által kiadott nyelvvizsga-bizonyítványok helyett.

A felsőoktatásba jelentkező diákok csaknem fele nem rendelkezik nyelvvizsgával.