hirdetés

Az Oktatási Hivatal nem adja ki a lex CEU-hoz vezető állítólagos vizsgálatok anyagát, az LMP szerint pedig ezzel kiderült, hogy nem a vizsgálat alapján akarták ellehetetleníteni a CEU-t. Közben a megtámadott és el lehetetlenített egyetem vezetői egyre biztosabbak abban, hogy nem maradhatnak Magyarországon.   

CEU oktatás tüntiAz LMP megpróbálta megszerezni az Oktatási Hivatalnak azt a vizsgálati anyagát, amellyel a kormány a lex CEU-t indokolta, de a hivatal az adatkérésre először időt kért, majd megtagadta a külföldi egyetemek működésének vizsgálatára vonatkozó anyag kiadását– közölte Szél Bernadett, aki szerint ez azt jelenti, hogy nem is létezik a szóban forgó anyag.

Az Oktatási Hivatal kétségbeesetten falaz a kormánynak, de éppen a titkolózásával ismeri el, hogy semmilyen vizsgálat sem alapozta meg a CEU ellehetetlenítését célzó felsőoktatási törvény módosítását, ezért az LMP jogi úton rendezné a kérdést– közölte Szél.

Az LMP-s képviselő felidézte, hogy Palkovics László oktatási államtitkár március 29-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Oktatási Hivatal külföldi intézményeket érintő vizsgálata alapján több felsőoktatási intézmény működik szabálytalanul Magyarországon, ezért “a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt”.

A Hivatal az LMP adatkérésére először 15 nap hosszabbítást kért a munkatársak leterheltségére hivatkozva, majd közölték, hogy a kért adatok döntés-előkészítő adatok. A Hivatal az LMP adatkérése miatt még közleményt is kiadott vasárnap hat, többségében januárban hozott határozatról, amiket papíron létező külföldi egyetemek működési engedélyének visszavonásáról hoztak.

Az LMP szerint az Oktatási Hivatal ezzel beismerte, hogy Palkovics László hazudott akkor, amikor azt mondta, hogy a vizsgálat alapján akarták módosítani a felsőoktatási törvényt. Az Oktatási Hivatal szerint ugyanis a vizsgálat még nem zárult le, így nem is létezik a vizsgálat megállapításait összegző anyag.

Ez azt jelenti, hogy a CEU számára teljesíthetetlen feltételek előírását semmilyen vizsgálat sem alapozta meg, az Oktatási Hivatal pedig aktívan közreműködött egy egyetem elleni politikai lejárató akcióban. Az LMP feljelentést tesz az ügyben – közölte Szél Bernadett.