hirdetés

Már húsz hazai és határon túli magyar felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB-alapítványok 2019-ig kb. 10 milliárd forinttal támogatják a hazai közgazdászképzést – értesült a Figyelő.

egyensuly-matolcsyRáerősített a jegybank a magyar felsőoktatás támogatására. Programjai korábban csupán néhány intézményre korlátozódtak, az elmúlt hetekben, hónapokban kötött együttműködési megállapodásai viszont már behálózzák szinte a teljes hazai közgazdász- és pénzügyi szakértői képzést, sőt a határokon túlra is átnyúlnak. Az egyetemek nem dúskálnak az állami támogatásokban, ezért kifejezetten örülnek, ha pénz áll a házhoz, és oktatási tevékenységük fejlesztéséhez szponzort, mecénást találnak – hallottuk intézményi körökből. Az MNB-t e tekintetben „kedves vendégnek” tartják.

Nemhogy nem utasítják el, hanem kifejezetten törekszenek a vele való együttműködésre. Mint egyik beszélgetőpartnerünk fogalmazott:

Megfogta az Isten lábát az, akivel a jegybank hosszú távú megállapodást köt.

Az árról, hogy cserébe milyen tartalomváltozást kell végrehajtaniuk, annyit mondtak, hogy csak szűk mezsgyén avatkozik be az MNB a képzésbe, és ez a vérfrissítés még jót is tesz neki.

Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója a Figyelőnek arra a kérdésére, hogy a hazai közgazdászképzés megújításának finanszírozásával tervezi-e az MNB saját szakértői bázisának a kialakítását, ellenpontozná-e a hagyományos közgazdaságtani iskolákat. A modern közgazdászképzésben van helye a neoliberális iskolának, vagy ki kell azt seperni? – kérdezte tőle a Figyelő.

Nyitott tere van minden tudományos véleménynek. Fontos, hogy minden professzor befolyásmentesen, szabadon fejthesse ki véleményét, tudományos nézeteit és végezhesse kutatásait – válaszolta Dubéczi Zoltán.

A Figyelőnek elmondta, tanítják az egyetemeken, hogyan kezelték a kormányok és a jegybankok a 2008-as pénzügyi válságot. A gazdasági kormányzás című tantárgy tananyagát képezi Matolcsy György, az MNB elnökének Egyensúly és növekedés című könyve, ebből is tanulnak tehát a jövő közgazdászai és pénzügyi elemzői. Az elmúlt félévben gazdasági kormányzás címmel tartottak kurzust a központi bank közgazdászai, amelyről kiemelkedően kedvező volt a hallgatók véleménye. Ezt támasztja alá, hogy az MNB-s előadók felkészültségét magasabbra értékelték (4,73/5,00), mint az egyetemi oktatói átlagot (4,56/5,00).

A napokban indult a Keleti Üzleti Akadémia a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amelyet 120 millió forinttal támogat az első tanévben a jegybank. A fő cél, hogy kelet-ázsiai nyelveket ismerő és az ottani üzleti kultúrát átlátó szakembereket képezzenek.

(Forrás: Figyelő)