hirdetés

Az iskolai igazgatóknak kell megszervezni a diákok oltását. A 12-18 éves tanulókat Pfizer vakcinákkal oltják a tervek szerint legkésőbb augusztus végén az intézményekben. Legalábbis egy kormányhivatali levél szerint.  Tény, hogy a koronavírus delta variánsa már megérkezett Magyarországra és a védettséggel nem rendelkezőkre nagy veszélyt jelent,  kérdés a diákok augusztus végi oltása nem lesz-e kései.

 

A kormány döntése alapján idén augusztus 30-31. napján kaphatnak koronavírus elleni védőoltást a 12-18 éves diákok, ezt pedig az iskoláknak még a nyári szünet alatt lényegében maguknak kell megszervezniük – derült ki egy kormányhivatali levélből, amit nemrég kaptak kézhez az intézményvezetők.

A levél szerint ez a korosztály kizárólag Pfizer oltóanyaggal oltható, az oltások megszervezése érdekében pedig bő egy hét alatt, augusztus 5-ig fel kell mérniük, hány fő igényelné az oltás felvételét.

A vakcinákat az iskolák épületében adják majd be, ugyanakkor az intézmények nagy száma miatt összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, erre a tankerületek tehetnek javaslatot. A kormányhivatalok arról is tájékoztatták az intézményvezetőket: megkeresték az iskolaorvosokat, hogy felmérjék, mennyien hajlandóak közreműködni az oltásokban, ugyanakkor az igazgatókat is arra kérik, egyeztessenek intézményük orvosával. A 12-18 évesek oltásához a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is be kell szerezniük. A lap szerint az oltási kampány több százezer tanulót érinthet még úgy is, hogy májustól már egyszer volt lehetőségük a 16-18 éves középiskolásoknak az oltás igénylésére.

Az intézményvezetőknek kiküldött levélről már a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás is értesült, ő azt mondta: sajnálatos, hogy az intézményvezetők, osztályfőnökök ismét a nyári szabadságuk alatt kaptak pluszmunkát, ráadásul az oltás megszervezésével kapcsolatos feladatokat szűkös határidővel kell teljesíteniük. Totyik Tamás nem érti, miért az iskolaigazgatókra hárítják a szervezés felelősségét, miért nem lehetett ezt a gyermekorvosi hálózaton keresztül megoldani. Úgy tudja, az intézményvezetőknek azt javasolták, a szülőket az iskolai KRÉTA-rendszeren keresztül értesítsék, ám a szakszervezeti vezető szerint kérdés, a nyár közepén ezt mennyi szülő figyeli. Totyik Tamás az augusztus végi két napot is kevésnek tartja több százezer gyermek beoltására.

(Cs)