hirdetés

Elárverezték azt az iPadet, amit Ferenc pápa használt, és tavaly egy uruguayi plébánosnak ajándékozott, aki a készüléket karitatív célból egy szegény gyerekeket oktató iskolának adományozta. 8,5 millió forintnyi összeget adtak Őszentsége táblagépéért, az intézmény így további tantermeket és tornatermet tud építtetni.

 Ferenc pápa iPad

A 78 éves pápa saját bevallása szerint amellett, hogy Isten ajándékának tartja az internetet, katasztrofális viszonyban van a technológiával.

A 1,5 éves fehér-ezüst Apple iPad Ferenc pápának lett gravíroztatva még 2013-ban, az új tulajdonos egy vatikáni igazolást is kap arról, hogy a készüléket Őszentsége használta.

A táblagép körülbelül 600 dollár érhet (nagyjából 170 ezer forintot), a montevideói Castells aukciósház árverésén 30 500 dollárért (8,5 millió forint) talált gazdára.

Az aukciósház közleménye szerint a pápai iPadért egy telefonon licitáló, meg nem nevezett argentin üzletember kínálta a legjobb árat.

Gonzalo Aemilius, uruguayi pap 2014-ben kapta a pápai ajándékot. A plébános egy szegény gyermekek részére létesült, Uruguay északi részén, Paysandúban idén átadott iskolának adományozta a tabletet.

Az intézmény vezetősége döntött úgy, hogy elárvereztetik a táblagépet, és a bevételből bővítik a tantermeket, és tornatermet is építenek. A világhírű aukciósházakkal nem tudtak megegyezni, a Sotheby’s vagy a Christie’s visszautasította őket, így a helyi, montevideói árverésszervezőn keresztül indult meg a licitálás 20 ezer dollárról. Az iskola úgy tervezte 40 ezer dollár alatt nem is adják el, azonban 30,5 ezernél nem érkezett nagyobb ajánlat.

 

(Esti Újság -MTI)