hirdetés

Ha a kötelező olvasmányok szóba kerülnek, mindenkinek megvan a maga véleménye a témáról. Van, aki szerint elengedhetetlen ismerni ezeket a műveket, és mélyen egyetértenek azzal, hogy kötelezik a diákokat az irodalom eme remekeinek elolvasására. Míg mások nem látják értelmét, hiszen miért kellene olyan könyvek olvasásával tölteni az időt, amit szabad akaratából nem venne le az ember a könyvespolcról. És van, akit maga a szó, hogy “kötelező” annyira frusztrál, hogy zsigeri ellenállást érez akkor is, ha egyébként szívesen kezébe vette volna az előírt olvasmányt.

 

Ami kötelező, az nem biztos, hogy rossz

Mindannyiunkat kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba, ha bármit ránk akarnak kényszeríteni, legyen szó akár egy olyan apró dologról is, mint egy könyv kiválasztása. Ha nem érezzük úgy, hogy önállóan dönthetünk az adott szituációban, utálni fogjuk az egész helyzetet. Ilyenkor azonban mindig kérdezzük meg magunktól, hogy valóban az-e a probléma, amire rá akarnak venni minket, vagy azzal van bajunk, hogy nem engedik a szabad döntéshozatalt. Fontos, hogy tisztában legyünk a problémánk miértjével, és álljunk nyitottan az új információk megszerzéséhez, hiszen ezek azok a dolgok, melyek hosszú távon előre fognak vinni az életben.

Keresse fel a Mai-Könyv.hu ifjúsági könyv kínálatát, és válasszon szabadon!

A fiatalság és a kultúra

Sok szülő tart attól, hogy a gyermeke még túl fiatal egy olyan klasszikushoz, mint például a Szigeti veszedelem vagy akár a Bánk Bán.

Tény, hogy egyes művek némileg nehezebbek, de ez nem szabad, hogy elvegye a gyermek kedvét az olvasástól. Főként azért, mert tinédzser korban a diákok nyitottak és mindenre kíváncsiak. Még ha olykor morognak is, hihetetlen gyorsasággal szívják magukba az új információkat. Hiba lenne ezt a készséget nem kihasználni, ezért a kulturális fejlődés érdekében célszerű minél több kiemelkedő művet megismertetni ekkor a tanulókkal. Hiszen ezeket az olvasmányokat hozzáértő szakemberek válogatták ki a kamaszok számára, hogy ők is megismerhessék azokat a kultúrkincseket, melyeket a magyar és a külföldi irodalom bocsát rendelkezésünkre. Hisz a tudás érték, ezáltal fejlődik a személyiség és a műveltség. És minél műveltebb a gyermek, annál magabiztosabban mozog az élet számos területén, nő az önbecsülése, ami az egész életét pozitívan befolyásolhatja.

Nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korban megszerettessük a gyermekünkkel az olvasást, akár kezdetben úgy, hogy mi magunk olvassuk fel a történeteket, később pedig a gyermeket is megkérhetjük, hogy olvasson nekünk. Olvasás után pedig beszélgessünk el az új történetről, tegyünk fel a gyermeknek kérdéseket, és hagyjuk, hogy véleményt formáljon, ezáltal fejlődjön.