hirdetés

A koronavírus a szeptemberi iskolakezdést nem könnyíti meg. előremutató, hogy már most biztos nem lesznek nagylétszámú előadások ősztől az ELTE Bölcsészettudományi Tanszékén – ezeket online tartják majd meg. Valamint kötelező lesz a másfél méteres távolságtartás, ami meghatározza a résztvevő hallgatók létszámát. Az EMMI azonban hagyományos tanévre készül, de lesznek ajánlásai. A Pedagógusok Szakszervezete szerint fontos lenne, hogy a tanárokat és a diákokat is szűrjék ősztől.

 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán már most kétféle oktatásra készülnek. Az biztos, hogy lesz hagyományos oktatás, de kötelező távolságtartással.

Ez azt jelenti, hogy meg lesznek tartva az órák, a hallgatók bejöhetnek az épületbe, az előadótermekbe, de ott másfél méter távolságban kell egymástól leülni. És rendesen használt előadótermek lesznek ezentúl a szemináriumi termek, tehát egy 190 fős előadóban nagyjából 70-en ülhetnek majd le. – közölte Kiss Farkas Gábor, az ELTE BT tanszékvezetője.

A nagyobb létszámú órákat pedig online előadásokkal készülnek megtartani. Közösségi helyeken, könyvtárban, irodákban pedig marad a szájmaszk használata.

A Pedagógusok Szakszervezete is bízik abban, hogy normál oktatásban kezdődhet a tanév.

A PSZ-nek az lenne a legfontosabb cél, hogy a pedagógusokat szűrjék, hogy ne fordulhasson elő az, ami Mezőkövesden is megtörtént, hogy egy tanár megfertőzi a kollégáit vagy a tanulókat. Továbbá minden iskolát lássanak el olyan hőmérővel, amivel mindennap az iskolábaérkezéskor megmérik a gyerekek lázát – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A szakszervezet alelnöke szerint az online oktatás egyik alapvető problémája, hogy az iskolákban nem megoldott a videómegosztás, különböző programokat használnak a tanárok az online oktatásban. A gyerekek ötöde pedig nem tud részt venni ebben az oktatási módban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: hagyományos tanévre készülnek, ajánlásaikat a kezdés előtti napokban küldik majd el az iskoláknak.

Az ELTE példájából kiindulva sok iskola dönthet majd úgy, hogy maradnak az online oktatásnál. Ráadásul, ha bejön a második hullám , akkor feltehetőleg sok szülő nem is engedi majd gyermekét iskolába, joggal tartva attól, hogy elkaphatja a koronavírust.

(Ajtai )