hirdetés

Bár a Czunyiné Bertalan Judit kapcsán korábban felröppent kormánypárti kritikák során inkább Pölöskei Gábornét, vagyis Áder Annamáriát érték bírálatok, mégis ő váltja Hanesz Józsefet a Klik élén. Áder Annamária a köztársasági elnök úr rokona nem mellesleg. A romokban álló KLIK talpra állítása, működőképessé tétele pedig nem lesz leányálom, sőt egyenesen kemény munka lesz, és ezt senki se irigyelheti az elnök rokonától.  

KLIK-népszava

Pölöskei Gáborné, született Áder Annamária vezeti március 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot – írta csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Pölöskei Gáborné korábban Czunyi Bertalan Judit alatt a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be. Hanesz József február 29-én távozik a pozíciójából. A Klik vezetése mellett miniszteri biztosként az intézményrendszer szakmai átalakításában is részt vesz majd.

Korábban a HVG számolt be arról,  hogy Áder Annamária a kormánypárti frakció tagjai szerint 2014-ben inkább rokoni kapcsolatai miatt nyerhette el pozícióját, mintsem szakmai kvalitásaival, valaki egyszerűen amatőrnek nevezte. A portál egy forrása szerint „koncepciótlan, mindenfajta stratégiai tervezésnek híján van” az egykori helyettes államtitkár.

Bár szerkesztőségünk úgy véli, lehet, hogy számított a helyettes államtitkár asszony karrierjében esetlegesen az, hogy rokona a köztársasági elnök, de a mindennapi munkában már aligha elképzelhető, hogy tudta segíteni rokonát Áder János.

Új feladatkörében azt várják a köztársasági elnök rokonától, hogy rövid távon biztosítsa az intézményfenntartó stabil, tehermentes működését, és az új vezetés készítse elő a Köznevelési Kerekasztal véleményén alapuló, 2016. július 1-jétől bevezetendő új szervezeti és működési formát. Olyan, az állami fenntartás stabilitására épülő szervezetnek kell létrejönnie, amely a tanulók érdekeit tartja szem előtt, épít az iskolák vezetőinek fokozottabb önállóságára és az ezzel járó nagyobb felelősségre – olvasható a közleményben.

Az új szervezetnek biztosítania kell a feladatellátáshoz szükséges forrásokat és érdekeltséget kell teremtenie az iskola vezetésének önállóságából adódó lehetőségek jobb kihasználására. Mindezek mellett optimalizálnia kell a belső adminisztratív folyamatokat, hogy a szükségtelen terhektől mentesítse a pedagógusokat és az iskolák vezetőit – tették hozzá.