hirdetés

Az ENSZ és az EU harcot hirdet Egyiptomban a gyerekmunka megszüntetésére. A 60 millió eurós program fő célja a nehéz szociális helyzetben lévő gyerekek oktatási rendszerbe való integrálása, ezzel kerülnék el, hogy idejekorán beszippantsa őket a munkaerőpiac. Egyiptomban 11 millió gyermek közül 2,7 millióan vannak jelen a munkaerőpiacon.

gyerek munka

Különös figyelmet szentelnek a lánygyermekek oktatási lehetőségeinek megteremtésére, szorosan együttműködve az egyiptomi kormánnyal, a szakosított helyi civil szervezetekkel és az érintett közösségekkel – idézi a közlemény James Morant, az EU egyiptomi küldöttségének vezetőjét.

A négyéves projekt 100 ezer gyermeknek – többségükben lányoknak – segít az oktatáshoz való hozzáférésben. Az érintett tizenhat tartomány legtöbbje a szegényebb felső-egyiptomi térségben található, ahol a segélyezettek magas tápértékű datolyaszeleteket kapnak, ez a kiskorúak táplálékszükségletének 25 százalékát fedezi.

 

gyerekmunka

 

A közösségi iskolákban rendszeresen jelenlévő segélyezett diákok családtagjai – közel 400 ezer ember – olyan értékű havi élelmiszeradagot kapnak, amennyi pénzt nyernének azzal, ha dolgozni küldenék a gyermekeket. Ezenkívül a WFP mintegy 50 ezer háztartásnak nyújt segítséget abban, hogy – főleg az anyák – jövedelemteremtő tevékenységekbe tudjanak bekapcsolódni.

A közlemény szerint a körülbelül 11 millió egyiptomi gyermek közül 2,7 millióan vannak jelen a munkaerőpiacon. Egy 2010-es tanulmány szerint az iskolás korúak 13 százaléka dolgozik tanulás helyett. A legrosszabb helyzetben a vidéki régiókban élő leánygyermekek vannak.

A WFP regionális részlegének igazgatója, Lubna al-Amán elmondta, hogy az észak-afrikai országban 1963 óta aktív szervezet régóta hozzájárul az ország iskolaétkeztetési programjához, amely egy létfontosságú „biztonsági hálót” jelent a legszegényebb háztartások számára. Amán közölte: a WFP támogatása felől biztosította az egyiptomi kormányt a gyermekmunkát szabályozó törvények átdolgozásában is.