hirdetés

A Yorkshire terrier okos és magabiztos, valóságos cukiságbomba, akit kalandvágya tesz még szeretnivalóbbá. Apró termete ellenére öntudatos kutyus, aki elvárja gazdájától, hogy kellően komolyan vegye. Határozott, következetes nevelést igényel egy efféle céltudatos csöppség.

A nemesi otthonok legkedveltebb törpekutyája

A Grandopet.hu Yorkshire terrier fajtaleírása alapján megismertetünk a kis termetű, magabiztos kutyus minden jellemvonásával, valamint külső ismertetőjegyeivel! Reméljük segítünk a döntésben!

A 19. században a munkások népszerű fajtája volt, leginkább patkányvadászat céljából tartották. Tekintve, hogy kis termete révén a nehezen hozzáférhető helyekre is gond nélkül bejuthatott. Később jelzőkutyaként is alkalmazták, például bányászok, ilyenkor a kutyus ugatással hívta fel a figyelmet a robbanékony gázkeverék jelenlétére.

Idővel nemesi körökben is egyre kelendőbbé vált. A tenyésztők emiatt csökkentették a súlyát és méretét.

Külső jellemvonásai alapján a legtöbben egy cuki ölebnek tartják, pedig jóval összetettebb és céltudatosabb. Nem tipikusan öleb jellemű, sokkal inkább egy öntudatos, magabiztos kis jószág, akinek fontos, hogy a gazdája elismerje, értékelje. Örökmozgó, aki szeret játszani, és igényli, hogy sokat foglalkozzanak vele.

Imád tanulni, és igyekszik mindig a gazdája kedvében járni. Intelligens kutyus, aki könnyen motiválható, például egy kis jutalomfalattal és játékkal.

Imádnivaló külső, makacs jellem

Ez az apró szőrgombóc meglehetősen makacs kutyafajtának számít, emiatt mindenképpen tapasztalt, határozott gazdira van szüksége. Aki szeretetben neveli, ugyanakkor következetesen. Megfelelő nevelés mellett kiegyensúlyozott kedvenc, aki jól kijön más állatokkal, és kedveli a gyerekeket. Nagyrészt idegenekkel szemben is barátságos viselkedést tanúsít.

Gazdájához végtelenül hűséges és alkalmazkodó. Fontos viszont megóvni más kutyák társaságában, hiszen előfordulhat, hogy valódi termeténél sokkal nagyobbnak gondolja magát.

A rengeteg törődést és figyelmet meghálálja, érdemes tehát sok időt szánni a játékra és nevelésére. Tanulékony, okos eb, aki makacs jelleme ellenére könnyen motiválható.

A Yorkie külső jellegzetességei

A világ legkisebb kutyafajtája, a súlya maximum 3,2 kg. Tekintete azonnal megbabonáz, bárkit levesz a lábáról. A Yorkshire terriert magabiztos, büszke járás jellemzi, miközben egy cuki, imádnivaló kiskutya. Szőrzete hipoallergén, vagyis az allergiára hajlamosak számára is javasolt a tartása.

Selymes bundáját rendszeres fésüléssel és időszakos fürdetéssel kell karbantartani. Extra ápolást nem igényel. Szemét és fülét fontos bizonyos időközönként átvizsgálni, tisztítani, valamint a fogak ápolására is nagyobb figyelmet fordítani.

A Yorkie olyan gazdiknak javasolt, akik lakásban tartott kiskedvencet szeretnének, és rendelkeznek némi tapasztalattal is. A következetes nevelés kikerülhetetlen. Ragaszkodó, hűséges társ, aki rengeteg törődésre, közös játékra vágyik.