hirdetés

Négyrészes előadássorozatot indít a természettudományos tévhitek eloszlatására a Magyar Természettudományi Múzeum.

news_8460_darazs_vagy_mehA program nyitóeseménye csütörtökön lesz, ekkor a darazsak életmódját, szokásait ismerhetik meg a látogatók a (Méret)aránytalan félelmek című előadáson – közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.
Mint írják, Magyarországon talán egyetlen állatcsoportot sem övez olyan mértékben eltúlzott félelem, mint a társas darazsakat, ráadásul erre a különböző médiumokban a fajról közvetített fals információk még inkább ráerősítenek. A jelenlétükre adott félelmi reakciók azonban leginkább csak annak a valószínűségét növelik, hogy a darázs is fenyegetve érzi magát, és végül tényleg szúrni fog, akkor is, ha egyébként ezt nem tenné.
A szakemberek úgy vélik, hogy a rovarnak életmódja és szokásai megismerésével “szeretet” nélkül is meg lehet adni azt a tiszteletet, amelynek segítségével az esetek nagy részében háborítatlanul megfér egymás mellett ember és állat. A társas darazsak szépségéről, összetett életvitelükről, “építészetükről” és viselkedésükről Vas Zoltán, a múzeum Hártyásszárnyúak gyűjteményének muzeológusa beszél.
Április 27-én Elménkbe kígyózó félelem címmel a kígyókkal kapcsolatos aggodalmakat igyekeznek a szakemberek eloszlatni, május 4-én a csípőszúnyogokról lesz szó, május 18-án pedig a emlősállatok múzeumba kerülésének körülményeit járják körül a szakemberek.
Az előadássorozatot a Mit csinál a paleontológus? című tavalyi szakmai estek folytatásaként rendezik meg. A programokra regisztrálni a termeszettudomanyi@gmail.com címen lehet, jegyeket vagy bérleteket a múzeumban lehet váltani.
A programot 12 éven felülieknek ajánlják.

MTI