hirdetés

Tavaly közel kétezer gyermeknek nem jutott bölcsődei férőhely, bár országos szinten 1000 új férőhely létesült, még mindig nem elég az összes 3 éven aluli befogadására, akiknek szüleik igényelnék a napközbeni ellátást. Az EMMI új törvénytervezete szerint több száz önkormányzatot köteleznének bölcsőde fenntartására, emellett 3 új típusút vezetnének be: mini-, családi és munkahelyi bölcsődét.

bolcsode2

 

A jelenlegi férőhelyeket tekintve Magyarország jócskán le van maradva, az EU nyugati tagállamaival összehasonlítva: nálunk a 3 éven aluliak csupán 10-15 százalékának ellátására elegendő ezen intézmények befogadóképessége, a fejlettebb országokban ez az arány 30-67 százalék között van.

A KSH adatai szerint a tavalyi évben 1988 gyermek felvételét utasították el a bölcsődék, 42 százalékuk Budapesten él. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervei alapján 2018-ra 60 ezerre nőhet a bölcsődei férőhelyek száma, de még így is jóval az uniós átlag alatt maradunk.

A települések több mint 85 százalékában még mindig nincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára – írja a Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkozva. A bölcsődével rendelkező települések közül 2014-ben 174 településen 100 és 110 százalék között volt a kihasználtság, 29 településen még ennél is komolyabb túlterheltséggel működtek. Az összevont óvoda és bölcsőde sem jelent megoldást, a gyerekek fele fizetős bölcsődébe jár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának törvénytervezete szerint három új típusú bölcsőde is alapítható, és már a 10 ezer lakosúnál kisebb településeken is kötelező lesz egy olyan intézmény fenntartása, amelyben napközben háromévesnél kisebb gyerekekre felügyelnek. Abban az esetben, ha a településen minimum öt gyermek elhelyezését igénylik, vagy több mint 40, kétévesnél fiatalabb lakosa van a faluban vagy a kisvárosban. A 10 ezer fősnél nagyobb településeken eddig is kötelező volt a bölcsőde fenntartása.

Az új előírásnak legkésőbb 2018 végéig kell eleget tennie az önkormányzatoknak. A hagyományos bölcsődén kívül létrehozható minibölcsőde, munkahelyi bölcsőde vagy családi bölcsőde. A minibölcsőde azt jelenti, hogy egy csoportban legfeljebb hét gyerek lehet, akiknek az ellátásához elég egy kisgyermeknevelő és egy dajka. A munkahelyi bölcsődéhez még ennyi felnőtt sem kell, elég csoportonként 1,5 gondozó. A családi bölcsődét akár egy családi házban is lehet működtetni, maximum öt kisgyermek számára. Ha a családi napközi családi bölcsődeként működik tovább, akkor ezt a kormányzat anyagilag támogatja.