hirdetés

Nyilvántartásba vette az Európai Bizottság azt az „Anya, Apa és Gyerekek” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a házasságot mint egy férfi és egy nő egységét a család alapjaként határozná meg az uniós jog szempontjából.

A javaslat szerint az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kellene készítenie a család meghatározására.

A polgári kezdeményezés szerint az uniós jog nem fogalmaz egyértelműen, és nem foglal állást a házasság és a család fogalmai terén, ezért azt javasolja, hogy az Unió hozzon minden tagállamra érvényes meghatározást ezekre a fogalmakra.

A kezdeményezőknek mostantól, a nyilvántartásba vételtől számítva egy év áll rendelkezésükre, hogy az Unió legalább hét tagállamából minimum egymillió támogató aláírást gyűjtsenek össze. Ha határidőre sikerül összegyűjteni az egymillió hitelesített aláírást, akkor az Európai Bizottságnak három hónapon belül választ kell adnia, hogy tesz-e javaslatot uniós jogalkotásra a témában. Ha a brüsszeli testület úgy dönt, hogy nem kezdeményez jogalkotást, azt is meg kell indokolnia, hogy miért.

A bizottság pénteken arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyilvántartásba vétel révén a bizottság a kezdeményezés lényegi részével egyelőre nem foglalkozott, egyelőre csak azt vizsgálta, hogy jogi szempontból elfogadható-e. Ennek feltétele, hogy a kezdeményezés ne olyan dologra vonatkozzon, amely kifejezetten nem tartozik a bizottság jogkörébe, ne legyen rosszhiszemű, komolytalan, sértő vagy az Unió alapértékeivel ellentétes. A bizottság úgy ítéli meg, hogy ez a kezdeményezés megfelel ezeknek a feltételeknek.