hirdetés

Ahol csak lehet, nyitva maradnak az általános iskolák és óvodák . Mindezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára jelentettte be. A kormány eddig is mindent megtett Maruzsa Zoltán államtitkár szerint amit a pedagógusok kértek de, ahogy lett például a tesztelés, már alig volt a végén, aki élt az ingyen tesztelési lehetőséggel.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az általános iskolákban is online oktatást szorgalmazott, amit nem tartott indokoltnak eddig az EMMI.

Maruzsa Zoltán államtitkár kifejtette: tavasszal bebizonyosodott, hogy az általános iskolákban is működőképes a digitális oktatás, de az is kiderült, hogy ennek az oktatási módszernek a hatékonysága jelentősen életkorfüggő. Főleg az alsó tagozatos diákoknál nem tud olyan hatékony lenni, mint például a végzős középiskolásoknál. Ezért, ha van rá mód, ezt érdemes elkerülni – mondta, hozzátéve: ahol megbetegedés történik, ott elrendelik a digitális munkarendet.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy vannak szervezetek, amelyek ágazati jellegű oltást képzeltek el. A kormány viszont veszélyeztetettségi és életkori szempontok alapján dolgozta ki az oltási tervet. Ennek megfelelően elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd az idősek következnek.
A pedagógusok közül is elsőként majd a 60 év felettiek kaphatják meg az életet jelentő vakcinát.

A PDSZ felvetéseire reagálva az államtitkár azt is megjegyezte, hogy tavaly augusztusban hőmérőzést kértek, majd mikor az meglett, már nem volt fontos. Ősszel tömeges tesztelést kértek, és mikor az is megvalósult, már az sem volt fontos.

Utóbbi kapcsán Maruzsa Zoltán azt is elmondta, hogy folyamatosan csökkent a tömeges tesztelés iránti érdeklődés. Az első alkalommal 85 százalék vett részt, később már csak 60 százalékos volt a részvétel a pedagógusok tesztelésén. A mostani, téli szünet utáni tesztelésen pedig csak azok a pedagógusok vettek részt, akik valamilyen tünetet észleltek magukon – ismertette Maruzsa Zoltán.

(ajtai)