hirdetés

Botrány a történelemérettségi körül. Idő elött kerülhettek ki a tételek. Az Oktatási Hivatal feljelentést tett. Hasonló esetre volt már példa 2005-ben és 1989-ben is.

 

Az eduline.hu-nál többen is arról számoltak be, hogy idő előtt kiszivároghattak a történelemérettségi feladatai. A zárt csoportban megjelent bejegyzésről, ahol beharangozták a másnapi esszétémákat, képernyőfotókat is küldtek.

Több diák állítása szerint az esszékérdéseket tartalmazó kép már kedd este elkezdett terjedni, így voltak olyanok, akik már reggel nyolc óra előtt tudták, hogy Szent Istvánról, a sztálini propagandáról, a középkori uradalmakról és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd a maturálók. Azok a vizsgázók, akikhez eljuthatott a bejegyzés – amit annak írója szerint a kérdéseket összeállító egyik tanár szivárogtathatott ki –, a teszt felét könnyedén vehették. A 180 perces középszintű írásbelin egy központi feladatsort kellett megoldani: az első része rövid választ igénylő, a második pedig kifejtendő feladatokból állt. Középszinten összesen 67 025, emelt szinten pedig 5831 diák érettségizett. Arról, hogy előbbiek közül hányhoz juthatott el az állítólag kiszivárgott témasor, nem szól a fáma.

Szerda délután aztán futótűzként terjedt a hír: újraíratják a történelemérettségit! Ezt azonban cáfolták az illetékesek.
Reméljük, néhány diák feltételezett felelőtlensége miatt nem kell több tízezer tanulónak újráznia – reagált Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament szervezője.

Egyelőre mindössze annyi biztos, hogy a hatóságok komolyan vették a híreszteléseket.

Az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen – közölte kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tegnap megerősítette: a feljelentés megérkezett hozzájuk, és ismeretlen tettes ellen megindult a nyomozás.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint az írásbeli vizsga megkezdése után a hivatalhoz bejelentés érkezett, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A vizsgalapokat szigorúan őrzik: két éve már fegyveres őrzésről is gondoskodnia kell az Oktatási Hivatalnak a feladatlapok csomagoldásának megkezdésétől a vizsgaidőszak utolsó napjáig egy kormányrendelet szerint.

Minden idők legnagyobb hazai érettségi botránya 2005-ben robbant ki: akkor jóval a vizsgák előtt felkerültek az internetre a magyar-, a történelem- és a matematikafeladatok. Végül a matekteszteket újra kellett írniuk a maturálóknak. 1989-ben is idő előtt kerültek ki a matektételek: akkor úgy döntött a Művelődési Minisztérium, hogy a vizsgajegy helyett az év végi matematikajegy kerül az érettségi bizonyítványba.