hirdetés

Ajándékok és a Mikulás
2019-11-18 23:55

Lassan közeleg a december, és a hónap elején meglátogatja a gyerekeket a Mikulás. Változó, hogy ki mit kap a csomagjában, egy azonban biztos: ha valaki rossz volt, és virgácsot is hoz neki a kedves bácsi, valami kis ajándék akkor is lesz a cipőben.

 

De ki is az a Mikulás?

A legenda szerint Kr. u. 245-ben Patara városában született egy gazdag család gyermekeként. A hamar elárvult kisfiú érsek nagybátyjához költözött a város kolostorába. Ezek az évek nagy hatással voltak az életére, ezért iskolái befejeztével a papi hivatást választotta, hogy segíthesse az emberiséget és taníthassa a gyerekeket. 270-ben választották Myra városának püspökévé. Püspökségének 52 éve alatt mindig a népet szolgálta: vagyonával segítette a szegényeket, tanított, és hirdette a szeretetet. Olyannyira szívén viselte sorsukat, hogy értük még az Egyházzal is szembeszegült: a teljes egyházi vagyont éhínség idején a nép étkeztetésére fordította.

Az a legenda, mely ismertté tette, egy nemes emberről és annak három lányáról szól. A nemesember elszegényedett, hozomány nélkül viszont nem tudta férjhez adni a lányait. Egy este arról vitatkozott a család, hogy melyik lány menjen el rabszolgának, hogy segítse a családot, és a másik lány férjhez tudjon menni. Ezt hallotta meg a nyitott ablaknál a püspök, majd miután visszatért a templomba, egy kendőbe egy marék aranyat tett, és ezt a kendőt később bedobta a nemes ablakán.

Ezt egy év múlva egy újabb arannyal megtöltött kendő követte. A harmadik évben viszont nagyon hideg volt, az ablak pedig zárva, ezért felmászott a ház tetejére, és a kéményen dobta be az aranyat. A legkisebb lány pont ekkor tette a kandallóra száradni a harisnyáját, amibe beleesett a kis csomag.

Sokáig nem tudták, hogy ki a titokzatos jótevő, azonban a legkisebb lánynak bedobott csomagban volt egy érme, amit a helyi aranykereskedő adományozott Miklós püspöknek. A kereskedő felismerte az érmét, így derült ki, hogy kitől származnak az ajándékok. És nem csak a lányoknak segített, hanem december 5-én este a gyerekeket is megajándékozta minden évben édességekkel.

A legenda azt mondja, hogy halála után angyalok vitték a lelkét egy tiszta forráshoz, és a forrásból áradó szeretettel küldi mai napig utódját, a Mikulást.

A Mikulás ajándékai napjainkban

A csomagok egy részét ma is az édességek alkotják, azonban egyre jellemzőbb, hogy játékok is kerülnek a kipucolt cipőkbe. Azonban e szokás bevezetésével egy sor probléma is adódik, hiszen így már nem elég a boltok édesség részlegén kiválasztani a finomságokat, hanem azt is ki kell találni, hogy mi legyen az adott évben a megfelelő játék. Ilyenkor jó ötlet valami szokatlant adni, például egy repülő álom tündért a kislányoknak vagy egy variálható pályás autópályát kisautókkal a kisfiúknak.

Ha az ideális ajándékokon gondolkozol, mindenképp nézd meg a Wombat Kütyü Shop játék kínálatát, ahol kiválaszthatod a tökéletes meglepetést.