hirdetés

Július 1-jén lépett életbe a szocpol utódja, a családi otthonteremtési kedvezmény. Az energiabesorolásnál még aznap változtattak: hatósági javítási kötelezettség alatt álló ingatlanra nem jár, azonban a régi bontásra ítélt biztonságosabbra cseréléséhez kérhető.

 

szocpol

 

A vissza nem térítendő családi támogatást egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik a következő évekre vállalnak gyerekeket, új és használt ingatlan vásárlására, bővítésre igényelhető július 1-jétől.

Szerdán azonban a Magyar Közlönyben egyből kijött egy módosítás is hozzá, amely szerint ha valaki “C” energetikai besorolásnál rosszabb minősítésű családi ház vásárlásához kér kedvezményt, akkor igazolnia kell, hogy a hatóság 2013. január elsejét követően nem írt elő a házra javítási kötelezettséget, annak életveszélyes állapota miatt. A bemutatandó hatósági igazolás nem lehet 30 napnál régebbi.

A másik módosítás, hogy a csok akkor is igényelhető másik lakás vásárlására, ha a család tulajdonában lévő lakás bontását a hatóság elrendelte, illetve engedélyezte.

A csok igénylését hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet elindítani akkor is, ha a családok egyébként nem kívánnak banki kölcsönt felvenni.

Az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed; ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától. Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lehet. A csok rendszerében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is.

Nemcsak a már megszületett gyermekek alapján lehet az igénylést benyújtani, hanem a házaspárok előre vállalhatnak több gyereket is. Egy-egy gyermek megszületését 4 évre előre lehet tervezni, így például két gyermek vállalása esetén kétszer négy év az erre rendelkezésre álló idő. Az államkincstár a gyerekvállalás “teljesítéseként” elfogadja az örökbefogadott gyereket is.

A kormány várakozásai szerint a csokot éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tudja majd elérni. Az FHB Bank ugyanakkor azt közölte szerdán, hogy már több mint 40 ezren érdeklődtek a csok iránt és 1500 ügyfél már időpontot is egyeztetett az FHB valamelyik bankfiókjánál.

Az érdeklődők a csok feltételeivel, igénylésével kapcsolatos kérdéseikkel az Emmi központi ügyfélszolgálati irodájához fordulhatnak, akár személyesen (Budapest, V. Szalay utca 10-14.), akár telefonon (06-1-795-31-68), vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu), általános információkat pedig a www.csaladitudakozo.kormany.hu oldalon találhatnak.

A csokra az idei költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el, de a keret “felülről nyitott”, így minden – a feltételeknek megfelelő – igénylőnek biztosítják a vissza nem térítendő állami támogatást.