hirdetés

A 2015-ös Los Angeles-i nyári világjátékokat követően a világ legnagyobb humanitárius sporteseményének helyszíne 2019-ben Abu Dzabi lesz. A speciális olimpia nemzetközi igazgatósága szavazott és hozta meg a döntést a washingtoni Georgetown Egyetemen tartott ülésén.

specialis-olimiaJó helyre kerülnek a világjátékok küzdelmei alig 3 év múlva. Abu Dzabi kitárja a karját, meghívja a világot, hogy jöjjön össze, ünnepelje a sportot és bebizonyítsa, a határvonalak törölhetőek, a befogadás pedig egyértelmű. Nagyon örülünk, hogy a közel-keleti térség színpadán első alkalommal rendezhetjük meg 4 évente sorra kerülő globális multi sporteseményünket Abu Dzabi  – nyilatkozta Timothy Shriver, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke.

Abu Dzabi a hét emírségből álló Egyesült Arab Emírségek nevű ország egyike. Az ország területének csaknem 87 százalékát dominálja. Központja, Abu Dzabi város az ország fővárosa, már önmagában a pénzügyi hatalmából adódóan is. Sokkal gazdagabb, mint az ország többi hat emírsége. Abu Dzabinak kb. 2,5 millió lakosa van és ennek 80 százaléka nem helyi állampolgár.

Éghajlata szinte elviselhetetlenül forró: a januári délutánokon átlagosan 29 °C-ra, júliusban pedig 45 °C-ra emelkedik a hőmérő higanyszála. Az öböl erősen párolgó meleg vízfelülete növeli a páratartalmat, s ezért csaknem állandóan fülledt hőség telepszik a városra. Az eső viszont a legnagyobb ritkaságszámba megy.

Érdekesség: 2010 nyarán a svájci Metro Systems International cég kutatói a város közeli sivatagban 20 emittert állítottak fel. A projekt célja az volt, hogy esőt csináljanak. 2011 elejéig 52 alkalommal sikerült esőzést kiváltaniuk, amik igen hevesek voltak, gyakran mennydörgéssel, villámlással járó viharokká váltak.  A legtöbb esőt július-augusztusban, a száraz évszak közepén sikerült létrehozniuk. A mesterséges eső legnagyobb haszna, hogy szükségtelenné teszi a sok pénzbe kerülő sótalanítást.

A közbiztonság tökéletes, tiszta, modern város. Fél nap alatt meg lehet nézni a legfontosabb nevezetességeket. Közülük kiemelkedik a gigantikus Nagy Mecset (Sheikh Zayed Grand Mosque), aminek a felépítése 2007-ben fejeződött be. 30 ezer imádkozót képes egyszerre befogadni! Nagy látványosság az Emirates Palace is. Ez a monumentális palota példa arra, hogy Dubajhoz képest Abu Dzabiban erőteljesebb a törekvés az arab építészeti hagyományok modern korba való átmentésére.

A kőolaj-kitermelésből befolyó jövedelemnek köszönhetően az 1966-ban még csak 20 ezres lakosú városkából a 20. század utolsó negyedében kiépült a ma ismert, korszerű infrastruktúrájú város a térség egyik ipari-gazdasági központja, saját nemzetközi repülőtérrel.

(Szöveg: Szőke Viktória, sportmindig.hu)