hirdetés

Változik a terhességmegszakítás. Mostantól minden abortuszt kérő nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívdobbanását. Az új rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben.

 

Új kiegészítéssel bővült a terhesség megszakításához szükséges kérőlap: mostantól az abortuszt kérő nőket vizsgáló szülész-nőgyógyászoknak rögzíteniük kell, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatták pácienseiknek. A magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet módosítása a keddi Magyar Közlönyben jelent meg Pintér Sándor belügyminiszter aláírásával. A rendelet szeptember 15-én lép hatályba.

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” nem más, mint a szívhang, tehát mostantól minden kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját, mielőtt az abortusz mellett dönt.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a Facebookon arról posztolt, hogy a kormány a párt javaslatát átvéve döntött a módosításról.

A Belügyminisztérium az új rendelettel kapcsolatosan az alábbiakat írta.

Új egészségügyi szakmai irányelvet fogadott el az Egészségügyi Szakmai Kollégium a méhen belüli, élő várandóság megállapításáról és rizikó besorolásáról. Az új irányelv szerint a fejlettebb diagnosztikai eszközök lehetővé teszik, hogy a várandós a korábbiakhoz képest hamarabb kapjon információt születendő gyermekéről.

„Kutatások szerint a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára. A kiadott új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodva a tárca módosította a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást is” – olvasható az irányelvben.