hirdetés

Mivel ajtóból sokféle van, ezért zártípusból is rengeteg áll a rendelkezésünkre. Ezek nagyon sok mindenben különböznek egymástól, habár abban mégis egyformák, hogy a nyílászárók nyitására és csukására alkalmasak.

 

A bevésőzár jellemzői

A zar-zarbetet.hu bevésőzárjai mind magas minőségben állnak rendelkezésre, miközben a széles kínálat akár meg is nehezítheti azok dolgát, akik különösebb hozzáértés nélkül kívánnak boldogulni a beszerzés feladatával.

Ha faajtóról van szó, akkor nagy valószínűséggel a bevésőzár lesz a tuti befutó. Jellemzően ezek találhatók meg mind a szobák, mind a mellékhelyiségek beltéri ajtajaiban, de a bejárati ajtók közül is sok olyan modell van, amely ezt a típusú zárat alkalmazza. Amennyiben tehát a nyílászáró anyaga fa, akkor jó eséllyel a bevésőzárak között fogjuk megtalálni azt a változatot, amely passzolni fog bele.

A nevét egyébként onnan kapta, hogy az ajtólapba vannak bevésbe. Aggódni azonban nem kell, hiszen csere esetén nem feladatunk újra bevésni, elég egyszerűen a korábban kiszerelt zárszerkezet helyére visszahelyezni.

Hogyan érdemes választani?

Az első és legfontosabb, hogy jó minőségű terméket válasszunk, ha a problémát hosszabb időre megbízhatóan le szeretnénk tudni. Ezután érdemes meghatározni azt, hogy beltéri vagy bejárati ajtóba keressük a megfelelő megoldást. A funkció befolyásolja azt is, hogy milyen működtetésű bevésőzárat szükséges választanunk, hiszen az három különböző is lehet: cilinderes, kulcsos és toalett működtetés is a rendelkezésünkre áll.

Miután ezt sikerrel meghatároztuk, következhet a záróelem típusa. A változatosság gyönyörködtet – tartja a mondás, s ha hiszünk ebben, akkor a felsorolást is kellőképpen értékelni fogjuk. Ugyanis kizárólag ennek a szempontnak az alapján megkülönböztethetjük a csapdanyelvet, a görgőt, a kampót, valamint a mágnescsapdát is.

Amennyiben képek is rendelkezésünkre állnak – ahogy például a zar-zarbetet.hu webáruházban – akkor érdemes összehasonlítani a kiszerelt zárat ezekkel, mert több jellemző azonnal beazonosítható ránézésre is.

A méret nagyon fontos!

A bevésőzárak esetében – kiváltképp akkor, ha cseréről van szó – nagyon fontos a megfelelő méretezés. Ráadásul nem egy, hanem több olyan méret is van, amelyet pontosan meg kell határozni. Mivel egy adott helyre kell kvázi visszakerülnie az új zárnak, továbbá a faajtón már eleve furatok várnak minket, ezért valóban mindennek mindenhez passzolnia kell.

Ennek megfelelően számít a zártest mérete, illetve a kilincslyuk közepének, valamint a zárbetét lyukközepének pontos távolsága is. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kilincslyuk előlaptól mért távolsága sem egyforma az egyes bevésőzárak esetében, ezért ezzel is foglalkozni kell!

Sokan elhanyagolják, de ha esztétikus eredményt szeretnénk, akkor nem javasolt figyelmen kívül hagyni az előlap szélességét sem. Amennyiben minden mérettel rendelkezünk, s a többi kérdésre is tudjuk a választ, akkor igazán könnyen rátalálunk a tökéletes bevésőzárra.