hirdetés

Erre a következtetésre jutott a TASZ. A Társaság a Szabadságjogokért 64 magyarországi gyerekosztályt és szülészetet működtető kórházban végzett felmérést. Megállapították, hogy a túlságosan szigorú egészségügyi házirend a gyermek gyógyulását hátráltatja, ugyanis a legtöbb betegellátó intézményben korlátozzák a szülői jelenlétet.

szülő gyerekkel kórházban

 

A közérdekű felmérés az intézmények saját válaszaival, valamint a szervezetnek eljuttatott házirendek és szabályzatok összesítésével készült, a megkeresett 64 intézményből 45 küldte meg a kért adatokat.

Persze a legtöbb kórházban a financiális problémák miatt nem engedi térítésmentesen a szülői jelenlétet az éjszakák során, a szervezet javasolja, hogy a széken történt virrasztásért ne kérjenek pénzt a legközelebbi hozzátartozóktól, sem a higiénés okból előírt külön ruházatért. Ha nem vesz igénybe külön szolgáltatást a 24 órán át ott tartózkodó hozzátartozó, álláspontjuk szerint nem kérhetnek térítést az intézmények. Több kórházban pedig egyszerre csak az egyik szülő maradhat a betegágy mellett.

A TASZ szerint nemcsak a kapcsolattartáshoz való jogot korlátozzák ezekkel a szabályokkal, hanem a gyermek felépülését is hátráltatják, ugyanis a szülői jelenlét gyorsabb gyógyuláshoz vezet.

A szigorú látogatási rend helyett a kisbetegek érdekeinek a nyitott látogatás jobban megfelelne, a szülészeteknél pedig az anyának bármikor biztosítsák az újszülöttel való együttlétet – írják.

Voltak olyan intézmények, ahol életkor szerint korlátozták a jelenlétet, csak 14 év alatt engedélyezték a szülő éjszakai bent tartózkodását, holott a törvény szerint minden 18 év alatti kiskorúnak számít.

Továbbá javasolják, hogy a kórházak saját házirendjüket a szülőkkel együttműködve módosítsák, a betegjogok betartását pedig egy külön hatóság ellenőrizze.

Az elkészült adatbázis alapján szakmai ajánlást küldtek az egészségügyi kormányzatnak.

 

(forrás: TASZ)