hirdetés

Az első nap csődöt mondott a KRÉTA. Sok gyermek nem tudott csatlakozni a digitális oktatáshoz a vészhelyzet első napján. Mindez most rosszkor jött a kormánynak, hisz azt kommunikálták fel vannak készülve. Sajnos a tömeges oltási program megbukása után ez a bukás is kínos.

 

Nem mindenhol bírta a terhelést a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer azaz a KRÉTA – írta március 8-án az eduline.hu.

Több visszajelzés alapján már reggel akadozott, egyáltalán nem működött a rendszer, sok helyen azonban zavartalanul indult a hétfő. A kormány nyáron azt nyilatozta, hogy szeretne felkészülni a koronavírus-járvány (akkor még csak) második hullámára, megkezdődött a KRÉTA integrált részét képező Digitális Kollaborációs Tér modul (DKT) fejlesztése. Ez a fejlesztés meg is történt, a rendszert több milliárd forintból fejlesztették, és azóta kiegészült a Digitális Kollaborációs Térrel is.

A KRÉTA azonban rögtön az első online oktatási napon lefagyott. A legtöbb általános iskola szülői Facebook-csoportjában már reggel azt találgatták, hogy mi legyen.

A gyerekeknek küldött feladatok megérkeznek, legalábbis látszólag, ám mikor a szülők megpróbálnak belépni és megnyitni a kapott feladatot, a Kréta-rendszer ezt írja ki:

„Váratlan hiba történt, próbálkozzon később újra!”

Az EMMI szerint azért állt le a rendszer, mert túlterhelődött .

Valószínűleg alulbecsülték a terhelést de valljuk be egy informatikai cégnek azt tudnia kell, hogy mennyit bír a szerver és ezt pikk-pakk ki lehet számolni. Feltehetőleg a fejlesztők kisebb szerverrel számoltak anno és bizony egy jó szerver beüzemelése, megszerzése pár nap alatt nem megy.

talán nem véletlen, hogy a középsikolák egész más rendszert használnak , tökéletesen a digitális oktatáshoz, ami talán nem véletlen.

Persze védjük a KRÉTA-t, hisz az is lehet, hogy maguk a netes szolgáltatók vannak túlterhelve és ez is segített a Kréta bukásához. Sajnos a szolgáltatók a sok home office munka miatt nincsenek könnyű helyzetben, hisz a net is túlterhelt és ahol nincs digitális kábel, ott bizony lehetnek bajok.

( Predrag Martin )