hirdetés

A tengelic nyerte a madártani egyesület szavazását, megelőzve a házi verebet és az erdei fülesbaglyot. Az  Év madara program egy hónapig tartó lakossági szavazásán a tengelicre 5445, az erdei fülesbagolyra 4446, a házi verébre 2632 voks érkezett.

tengelic-orbán z

A legnépszerűbb madár élőhelyének védelmével kiemelten foglalkozik a jövő évben a Magyar Madártani Egyesület. Kidolgozza azokat az ajánlásokat, amelyekkel a lakosság, a közterületi zöld felületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelő állomány védelmét, különösen a lakott területeken.

A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyféle. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Az 1979-ben indított program küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van – írta közleményében az egyesület.

(Fotó: Orbán Zoltán)