hirdetés

Rácsok és börtön helyett iskolába járhatnak a migráns gyerekek. A menekültválság nyugati szomszédainknál Ausztriában is számos nehézséget okoz. A felmerülő problémák kezelésére azonban más utat választottak a sógorok, mint mi. A befogadás támogatása, a közösségi szolidaritás erősítése és a hétköznapi együttélés – például az év kezdetével az iskolákban – igazgatási szinten is megjelenik.

Menekült gyerekek Szeged

Miután Faymann kancellár egy interjúban kijelentette, hogy „a szolidaritás nem egyirányú utca, és a kerítés építése nem fogja megakadályozni, hogy az embercsempészek visszaéljenek a menekültek kiszolgáltatottságával”, és több mint húszezer ember tüntetett több szolidaritásért és a menekültek megsegítéséért Bécs belvárosában, a menekültkérdés a hétköznapok részévé válik. Például az iskolákban.

Ausztriában egy héttel később, szeptember hetedikén kezdődik az iskola, így szeptember első hete, vagyis az utolsó iskola előtti hét a felkészülésé. Bár a naponta érkező több ezer menekült jelentős része tovább akar menni Németországba és más észak-európai országba, sokan maradnak Ausztriában. Ausztria pedig mindent megtesz, hogy az Ausztriában maradók beilleszkedése akadálymentes legyen.

Gabriele Heinisch-Hosek szociáldemokrata párti kulturális miniszterasszony nemrég bejelentette, hogy az iskolaév kezdetén ötezer menekült gyermeket kell az iskolarendszerben elhelyezni.

A menekültek száma kezelhető, megfelelő mennyiségű tanár van, és a finanszírozás is megoldott  – nyilatkozta.

 

A kulturális minisztériumban kilenc tartományi oktatásihivatal-vezető találkozott, hogy megegyezzenek a számokban és abban, mit kell tenni annak érdekében, hogy a befogadás zökkenőmentes legyen. Kvótákat állítottak föl, minden tartomány jelentős számú menekült befogadását vállalta. A finanszírozás egyelőre másodlagos, ennyi gyerek még nem igényel jelentős pluszforrást – mondták.

Az osztrák minisztérium tisztában van azzal, hogy további menekültek várhatóak, így felkészült a fogadásukra. Az oktatási minisztériumban külön menekültügyi koordinációs irodát hoztak létre, a tartományi iskolaszékek felkészültek arra, hogy további gyermekek elhelyezésére lesz szükség. A várakozás nem alaptalan: csak a hétfői napon minden eddiginél több, 3650 menekült érkezett Ausztriába.