hirdetés

88 éves korában meghalt Marvin Minsky, a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője. A Massachusettsi Műegyetem a MIT legendás mesterségesintelligencia-laboratóriumának társalapítója.

marvin misnky

Az egyetem jelentette be, hogy Minsky agyvérzés következtében meghalt vasárnap egy bostoni kórházban. A zseniális tudós kutatásai és találmányai vezettek el olyan intelligens gépek megalkotásához, mint a sakkmesteri szinten játszó sakkozógépek, az autót építő robotok, a DNS-t elemző programok, a szoftverek, amelyek élethű dinoszauruszokat, robbanásokat, földön kívüli világokat teremtenek a filmekhez.

Daniela Rus, az MIT laborjának igazgatója azt mondta, Minsky segített megalkotni a mesterséges intelligencia vízióját, ahogy ma ismerjük.

A tudós a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd matematikából szerzett diplomát a Harvard és a Princeton Egyetemen. A MIT Számítógép-tudományi és Mesterségesintelligencia-laboratóriumát 1959-ben alapította.

Szakértelmét a 2001 Űrodüsszeia című kultfilmben is igénybe vették, tanácsadója volt Stanley Kubrick 1968-ban készült sci-fi filmjének, amelyben a HAL 9000 számítógép az űrhajósok ellen fordul. Minsky a produkciót a legfantasztikusabb mozinak nevezte, amelyet valaha látott.

Az 1927-ben New Yorkban született tudósra gyerekkorában nagy hatással voltak Jules Verne és H. G. Wells művei. Bach stílusában zenét is komponált.