hirdetés

Először adtak át egyéni ösztöndíjakat Budapesten, a Nemzeti Tehetség Program keretében 60 fiatal részesült a támogatásban, diákonként legkevesebb 100 ezer, legtöbb 1,5 millió forintos anyagi juttatást ítélhettek oda.

ösztöndíj

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, a programot öt évvel ezelőtt indították, eddig csak civilszervezetek, állami tehetséggondozó intézmények pályázhattak, ettől az évtől azonban egyéni ösztöndíjakat is átadnak. E célra az idén a 2,8 milliárd forintos keretösszegből 260 milliót szánnak.

Hozzátette, az első körben hatvan fiatal részesült a támogatásban, de az egyéni ösztöndíjakra a forrás kimerüléséig folyamatosan lehet pályázni.

A sport, a tudomány, illetve a művészet terén tehetséges fiatalok vagy egyszeri – 100 ezer és 1,5 millió forint közötti – támogatásban részesültek, vagy pedig 10 hónapra szóló ösztöndíjat kaptak, amelynek összege havi 10 ezertől 150 ezer forintig terjed – mondta az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, azoknak szeretnének az ösztöndíj formájában segítséget nyújtani, akikben megvan a szorgalom, az elszántság és a kitartás, ám egy „kis plusz” anyagi támogatás hiányzott még nekik.

Úgy fogalmazott, a tehetség lehetőség a boldogulásra, a sikerre és a kiemelkedésre. Az ösztöndíjasoknak ezért azt tanácsolta, tekintsék a tehetségüket lehetőségnek, amely ugyan felelősséggel jár, de ezzel együtt örömforrás és élvezet is.