hirdetés

A kormány legújabb tervei szerint képességmérést végeznének az általános iskolákban a 7. osztályt végzőknél. A kilencosztályos elemi bevezetésekor a 8.tanév végén kerülne sor a továbbléptető szintfelmérőre. Ennek a pályaorientációs tanácsadással egybekötött tudásteszt eredményén múlna, hogy merre mehet továbbtanulni a gyerek, tudta meg egy tervezetből a Magyar Nemzet.

gimnazium teszt

Bár direkt módon nem csökkentené a gimnáziumi férőhelyeket a kormány, a lap birtokába jutott szakképzési koncepcióból kiderül, hogyan terelnék mégis a diákokat a szakképzés felé.

A gazdasági igényeknek megfelelően több szakmunkásra és technikusra van szükség, mely igényekhez kell alakítani a beiskolázási struktúrát is. Az anyag szerint a képzési struktúra Magyarországon eltolódott, mert többen vesznek részt gimnáziumi képzésben, mint szakképzésben, pedig ez más országok sikeres szakképzési rendszerében éppen fordítva van. A kormány mindemellett átjárhatóságot is szeretne a különböző struktúrájú középiskolák között.

Valószínűsíthető a kompetenciatesztek elitjét engedik gimnáziumba, akinek pedig rosszul sikerül a tesztje csak a szakmunkás képzőbe mehet tovább.